07-03-2023

Preuzimanje dječijih dodataka biće moguće u bilo kojoj pošti u mjestu prebivališta

Ministarstvo rada i socijalog staranja će u saradnji sa Poštom Crne Gore omogućiti građanima da dječije dodatke, koji im ne budu isplaćeni na adresu stanovanja, ubuduće mogu da preuzmu u bilo kojoj poslovnici Pošte u opštini prebivališta, najavili su iz tog resora.


Foto: Arhiva

Oni su za Pobjedu saopštili da je neprihvatljiva ideja da se dječiji dodaci isplaćuju preko žiro računa, jer, kako tvrde, na taj način može doći do zloupotreba.

Kažu da u saradnji sa Poštom Crne Gore rade na informatičkom rješenju uz pomoć kojeg će građani moći da preuzmu dodatak u bilo kojoj pošti u mjestu prebivališta.

Očekuju da će ovaj način isplate biti omogućen već u narednih par mjeseci. Dodaju i da za razliku od komercijalnih banaka, Pošta Crne Gore ima poslovnice u svakom većem gradskom naselju ali i na ruralnim područjima pa će na ovaj način problem isplata biti u potpunosti riješen.

U Ministarstvu smatraju da bi se isplatom preko banaka otvorila mogućnost da pravo na dodatak ostvare i državljani Crne Gore koji u njoj ne žive, što bi bilo mimo zakona.

Ranije je iz udruženja Roditelji saopšteno da bi ovaj model bio prihvatljiviji roditeljima iz razloga što se dešava da im dječiji dodatak poštar ne donese na kućnu adresu, pa onda oni odu do pošte gdje dobijaju informaciju da ne mogu ni tamo da ga dobiju, jer je ček kod poštara. Pozivali su se na praksu iz regiona. Ministarstvo, s druge strane, tvrdi da ulažu napore da spriječe zloupotrebe. Prema njihovim riječima, u slučaju da se dozvoli primanje dodataka preko banaka, dešavale bi se zloupotrebe, jer “naši građani koji imaju prebivalište u Crnoj Gori, rade i dugotrajno borave u inostranstvu i u državi u kojoj borave često već ostvaruju pravo na dječiji dodatak i druga materijalna davanja”.

Shodno zakonu, ova prava mogu da ostvare samo građani koji žive na teritoriji Crne Gore, poručuju oni.

Njihova baza pokazuje da sistem socijalne zaštite mjesečno procesuira preko 200.000 isplata po osnovu materijalnih davanja. Prosječno se svakog mjeseca centrima za socijalni rad od Pošte vrati oko 300-400 neisplaćenih uplatnica.

“Ovo znači da je poslije dva pokušaja isplate na adresu stanovanja od strane Pošte i poslije mjesec dana koliko je dato da građani taj novac mogu da podignu sa Pošte, sredstva nijesu uručena korisniku materijalnih davanja”, navode iz Ministarstva.

Ističu i da nijesu dobili nijednu pritužbu po osnovu problema u isplati dječijih dodataka.

“Ukoliko takav problem postoji, to je u nadležnosti Pošte Crne Gore”, rekli su oni.

Roditelji su se ranije žalili Udruženju Roditelja da u Kotoru nijesu dobili rješenja za novorođene bebe, a iz Ministarstva kažu da je razlog što su zbog čestih zakonskih izmjena centri za socijalni rad u iznimnoj mjeri preopterećeni primjenom novih prava.

“Samo po osnovu dodataka za djecu do 18 godina imamo oko 115.000 novih korisnika prava. Problem nedostatka radne snage u kotorskom centru za socijalni rad je u međuvremenu riješen, na način što je centru data saglasnost za zapošljavanje pravnika od Ministarstva finansija. U drugim gradovima slični problemi ne postoje”, naveli su oni.

Izvor: Pobjeda