05-08-2014

Prezentacija čuvenog rimskog mozaika krajem mjeseca

Direktorka Javne ustanove Muzeji i galerije Budve Biljana Brajović kazala je juče da su radovi na obnovi rimskog mozaika pri kraju i da će on biti predstavljen javnosti krajem ovog mjeseca.

Prezentacija čuvenog rimskog mozaika krajem mjeseca | Radio Televizija Budva

"Pošto privodimo radove kraju, mi ćemo krajem avgusta izložiti mozaik na istom mjestu gdje je otkopan, da bi javnost i sugrađani vidjeli kako izgleda predstava tog čuvenog mozaika, koji je rijedak i koji je jedan od tri u svijetu. Napravićemo jednu lijepu prezentaciju i prikazati mozaik svima koji su zainteresovani da ga vide", saopštila je Brajović.

U pitanju je rimski mozaik koji datira iz drugog vijeka nove ere, a koji je pronađen na lokalitetu između hotela „Avala“ i bedema Starog grada Budve.

Brajović je kazala da radovi idu po planu i da je u pitanju način konzervacije koji se po prvi put primjenjuje u Crnoj Gori.

"Imamo kolege iz Centralnog instituta za konzervaciju iz Beograda, kolege iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda i kolege sa Cetinja iz Centra za konzervaciju i arheologiju. Prvi put se u Crnoj Gori radi ovaj način konzervacije, gdje se kameni fragmenti postavljaju na aluminijumska saća", istakla je direktorka JU Muzeji i galerije Budve.

Mozaik nije u cjelosti sačuvan, kaže Brajović i napominje da je od nekih 90 kvadrata mozaika koliko je prvobitno zauzimao, sačuvano tek 40.

"Na tih 40 kvadrata imamo predstave - jednu kompletnu figuru delfina koji je izuzetno lijepo odrađen i imamo veliki dio morske nemani, koja jako podsjeća na zmaja", objašnjava ona.

Podsjećamo, rimski mozaik je pronađen nakon zemljotresa 1979. godine, a konverzacija ovog arheološkog blaga krenula je u martu mjesecu ove godine.