12-06-2022

Prezentacija istraživanja o stavovima mladih u Omladinskom klubu 14. juna

Predstavljanje rezultata istraživanja „Stavovi mladih i omladinske politike u 15 lokalnih samouprava“, koje je sprovedeno u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2), a održaće se 14. juna, s početkom u 11 časova, u Omladinskom klubu u Budvi.


Ilustracija, Foto: Unsplash

Kako su kazali iz UNDP-a, istraživanje je rezultat višemjesečnog rada sa mladima i lokalnim partnerima, u cilju što bolje identifikacije potrebe mladih sa jedne strane, ali i trenutnih ponuda sadržaja, usluga i mogućnosti za mlade na lokalnom nivou.

Istraživanje, kako su kazali, nudi i jasne preporuke za institucije, opštine i duge aktere na lokalnom nivou, u pravcu unapređenja ambijenta za aktivnije učešće mladih, poboljšanje usluga, mogućnosti za zapošljavanje, kvalitetniju organizaciju sadržaja za provođenje slobodnog vremena i slično.

"ReLOaD2 je zvanično je počeo sa realizacijom 1. januara 2021. godine, kao nastavak prethodne faze ReLOaD programa koja je uspješno završena u decembru 2020. godine. Program se realizuje u šest zemalja i teritorija Zapadnog Balkana tokom naredne četiri godine. ReLOaD2 finansira Evropska unija iz sredstava Multi Country Civil Society Facility, uz sufinansiranje UNDP i lokalnih samouprava koje će biti obuhvaćene programom", podsjetili su iz UNDP-a.

U drugoj fazi realizacije programa intervencija je, kako su kazali, usmjerena i na poboljšanje položaja mladih na lokalnom nivou, kroz jačanje participativnog razvoja politika mladih i zajedničkog djelovanja sa lokalnim upravama u tom pravcu.

Ove aktivnosti ReLOaD2 programa u Crnoj Gori realizuju se u pet klastera u Crnoj Gori koji obuhvataju 15 lokalnih samouprava:

∙ Klaster Tara – opštine Mojkovac, Kolašin i Pljevlja,

∙ Klaster Coastal Mates – opštine Budva, Herceg Novi, Kotor i Tivat,

∙ Klaster Zajedno za sjever – opštine Andrijevica i Berane,

∙ Klaster Zajedno Nikšić i Plužine – opštine Nikšić i Plužine,

∙ Klaster Središnji region – Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, opština u okviru Glavnog grada Podgorica – Golubovci i Opština Danilovgrad.

"Događaj će biti prilika da se predstave glavni nalazi istraživanja u svih 15 lokalnih samouprava, sa posebnim akcentom na nalaze i preporuke za Budvu, a sa ciljem da se dobijeni rezultati iskoriste kao osnova za dalji razvoj efikasnih lokalnih politika za mlade. Fokus istraživanja je bio na iskustvima, ulogama i odnosima mladih u lokalnim zajednicama, kao i identifikaciji njihovih potreba, težnji ali i očekivanja od zajednice u kojoj žive", saopšteno je iz UNDP-a.

Pored zvaničnih obraćanja i predstavljanja glavnih nalaza, planirano je i da mladi uzmu učešće i budu aktivni sa svojim pitanjima i nedoumicama u vezi sa omladinskom politikom i nalazima istraživanja.

"Molimo Vas da zbog ograničenog broja mjesta potvrdite svoje učešće najkasnije do ponedeljka 13. juna, do 10.00 časova, na email adresu tamara.cirgic@undp.org", navode u saopštenju.

Istraživanje možete preuzeti putem ovog linka .