24-04-2020

Priča o zanimljivom bogatašu koji već nekoliko godina živi izolovan od svijeta

Odlučio je preživljavati hraneći se namirnicama iz prirode. Većinu njegove prehrane čini riba i morski plodovi koju sam lovi. Skuplja i kokose, lokalne šljve, bademe i jestive bobice...


Foto: abc.net

Davida Glasheena nazivaju australskim Robinzonom Crusoom, ali i kopijom Chucka Nolanda odnosno Toma Hanksa iz filma "Cast away". Gospodin Glasheen je izabrao da živi sam na izolovanom ostrvu već više od dvadeset godina.


U osamdesetim godinama prošlog vijeka ovaj David je zarađivao milione kao posrednik pri sklapanju berzanskih poslova ili prosto broker, te živio luksuznim životom sa suprugom i dvoje djece u Sidneju. A onda je na berzi izgubio većinu novca, rastao se od žene i odlučio „nestati s radara“.

S jednim koferom je 1997. godine preselio na nenaseljeni otok Restoration na sjeveroistočnom dijelu Australije. Na raspologanju je imao tek tri majice, dva para kratkih pantalona i kupaćih gaćica, par knjiga, teglicu sa čili prahom, kaladont, četkicu za pranje zuba, i pristojnu baklju.


Odlučio je preživljavati hraneći se namirnicama iz prirode. Većinu njegove prehrane čine riba i morski plodovi koju sam lovi. Skuplja i kokose, lokalne šljve, bademe, jestive bobice i slično. Pije kišnicu, a sam pravi i svoje pivo.


David napušta izolaciju jednom godišnje kada odlazi čamcem u Cairns u veliku kupovnu. Tada se opskrbi i konzerviranom i sušenom hranom, sapunom, toaletnim papirom i drugim higijenskim potrepštinama. Na popisu se nađe i pokoje alkoholno piće za slučaj kada ga posjete zainteresirani novinari u želji da s njime naprave intervju.


Foto: Screenshot/Instagram
Glasheenova neobična priča je poznata na svim svjetskim kontinentima. Tome je pridonijela i njegova autobiografija koju je napisao zajedno s Neilom Bramwellom po imenu "The Millionare Castaway", a u kojoj otkriva da "skvotira" na vlastitom tlu, te da ga vlada može iseliti ako to poželi.

Nekadašnji milioner se, naime, zaljubio u ostrvo Restoration prvi put kada ga je ugledao početkom devedesetih. Tada je sa svojim poslovnim partnerom iznajmio jedan dio za 13.000 funti, pa zatim na period od 43 godine.

Prema dogovoru s australskom vladom Glasheen i partner trebali su podići smještajne i ribarske kapacitete na otoku u turističke svrhe. Kako to nikad nisu učinili, potpisani ugovor je postao nevažeći.

Australskog Robinson Cruso ne strahuje za svoju budućnost. On tvrdi da živi mirnim i ispunjenim životom. Leđa nije okrenuo ni novim tehnologijama. Posjeduje solarne ploče koje proizvode dovoljno energiije za najnužnije potrebe kao i napajanje računala s pristupom internetu.

Naime, David preko internetskih stranica za spajanje traži družicu s kojom bi podijelio komadić tropskog raja. Dok ne nađe „onu pravu“ društvo mu prave dvije lutke kojima je nadjenuo ime Miranda i Phyllis, ali i dingo po imenu Zeddi.


Izvor: PunKufer