20-01-2024

Prijave za nastavak programa „Brižne porodice” u Budvi do sjutra

Program „Brižne porodice”, koji sprovodi NVO Prima zajedno sa UNICEF-om, nastavlja se i ove godine u Budvi, a o detaljima je za Radio Budvu govorila Katarina Vukadinović iz Sekretarijata za društvene djelatnosti.


Foto: NVO Prima

Program je besplatan, namijenjen je djeci uzrasta od 2 do 9 godina, a rok za prijave ističe sjutra.

Ukoliko žele da se prijave, oni mogu da pošlaju svoje podatke, kontakt telefon i uzrast djeteta na mejl brizneporodice.nvoprima@gmail.com. Prijave su do 21. januara i mjesta se popunjavaju jako brzo. Ovog puta biće ih samo 12, tako da bi bilo dobro da zainteresovani požure sa prijavama", kazala je Vukadinović.

Radionice će se održavati u Omladinskom klubu u TQ Plazi u trajanju od tri mjeseca, a počeće u februaru.

"Program je nešto što koleginica Ivana Vukšić iz Tivta i ja sprovodimo četiri ciklusa unazad, odnosno dvije godine. Odradili smo već četiri ciklusa sa četiri različite grupe roditelja, od kojih je jedna bila mješovita grupa roditelja iz Ukrajine i Crne Gore. Jako je interesantno raditi ovaj program jer je on internacionalan. A nakon dobijanja licence za realizaciju programa interesantno je sprovoditi ga i vidjeti da u stvari svi oni izazovi sa kojima se roditelji, kako male djece a tako i adolescenata, suočavaju ne zavise puno ni od kulture, ni od nekih drugih faktora, koliko od našeg odnosa sa njima. Konkretno, sada možemo da najavimo program koji će se sprovoditi od februara u Budvi, a namijenjen je roditeljima koji imaju djecu uzrasta od 2 do 9 godina. Ovaj program traje tri mjeseca, što znači da bi bilo poželjno da roditelji koji se prijave budu redovni na radionicama. Dakle, svake srijede neka sebi bukiraju termin za prisustvo radionicama. Uspjeh samog programa ne zavisi uvijek samo od realizacije radionica, koliko od onoga koliko roditelji kod kuće vježbaju sa svojim djetetom", istakla je Vukadinović.

Ona je pojasnila da je program vrlo interaktivan, i da se ne sastoji samo od teorijskog prenošenja znanja, već su učesnici i učesnice vrlo aktivni u organizaciji same radionice.

"Konkretno, ovaj projekat je pomogla NVO Prima u saradnji sa Američkom ambasadom. Značajno je da je program licenciran od strane UNICEF-a i sprovodi se u jako puno zemalja svijeta na potpuno isti način kao i kod nas", navela je Vukadinović.

Kazala je da su dosadašnja iskustva jako uspješna.

"Iako je mali broj roditelja koji su prošli program, rezultati su za sada sjajni. Jako puno roditelja je ostvarilo mnogo kvalitetniji odnos sa djetetom. Upravo su nam takvi roditelji i preporuka za sve naredne cikluse", naglasila je ona.


M.S.