27-05-2015

Prije 11 godina ubijen Duško Jovanović

Na današnji dan prije 11 godina ispred redakcije Dana u Podgorici ubijen je Duško Jovanović, vlasnik i urednik tog medija.

Prije 11 godina ubijen Duško Jovanović | Radio Televizija Budva

Jovanović je ubijen oko ponoći 27. maja 2004. ispred redakcije lista Dan. U njega je tada iz "golfa 3" ispaljen rafal.

Jedini optuženi za ubistvo, Damir Mandić, osuđen je na 19 godina robije, ali je prošlog ljeta presuda ukinuta i predmet je vraćen na ponovno suđenje.

Ni nakon više od decenije nadležni nijesu otkrili ko je pucao u Jovanovića niti ko je naručio ubistvo.

Deceniju nakon njegovog ubistva tužilaštvo je ponovo otvorilo istragu, a saslušani su policijski funkcioneri koji su tada radili na rasvjetljavanju tog zločina.

Viši državni tužilac Vesna Jovićević, saopštila je da je više funkcionera podgoričkog Centra bezbjednosti potvrdilo postojanje službene zabilješke o priznanju Damira Mandića da je učestvovao u ubistvu Duška Jovanovića.

Iz tužilaštva su početkom godine saopštili da novim predmetom pokušavaju da otkriju još dva saučesnika u ubistvu Jovanovića.

Šef komisije koja prati istrage napada na novinare Nikola Marković, kazao je da je nedavno razgovarao sa osobom koja navodno može pomoći u rasvjetljavanju ubistva Duška Jovanovića, kroz status zaštićenog svjedoka.

Marković je rekao da ta osoba najprije nije htjela da sarađuje sa crnogorskim državnim organima, ali da je kasnije pristala. Prema njegovim riječima, lično je obavijestio crnogorsko tužilaštvo, par dana nakon razgovora sa mogućim svjedokom.

Viša državna tužiteljka Vesna Jovićević, odlučiće da li će potencijalni zaštićeni svjedok u istrazi ubistva Duška Jovanovića biti saslušan i kada, prenosi portal rtcg.me.