07-04-2022

Priprema ljetnje sezone: S umjerenim optimizmom do potpunog oporavka turizma

Na sjednici Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističkih sezona kojom je predsjedavao ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović govoreno je o izvandrednim rezultatima zimske, ali i projekcijama za ljetnju turističku sezonu. Prema riječima ministra Milatovića, ove godine možemo da očekujemo potpuni oporavak turizma i nivo prihoda koji je projektovan budžetom za 2022. godinu.


Foto: Gov.me

"Iako se na jednu krizu nadovezala druga, uz umjereni optimizam očekujemo da ćemo ove godine ostvariti prihode koji su na nivou između 90-100% od onoga što smo imali tokom rekordne 2019. godine. Saradnja institucija, zajednička promocija i otvaranje novih tržišta su šansa na koju se oslanjaju naša očekivanja. Izvanredna zimska sezona je uvod za potpuni oporavak turizma u Crnoj Gori koji nam slijedi", kazao je Milatović.

Generalna direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu Aleksandra Gardašević – Slavuljica je tokom Sjednice predstavila rezultate uspješne zimske sezone, ali i aktivnosti koje se realizuju u cilju što boljeg odvijanja ljetnje turističke sezone.

"Prema najnovijim podacima Svjetske turistčke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) Crna Gora je sa 249% ostvarila najveći rast turističkog prometa tokom 2021. godine u odnosu na 2020. godinu i na listi je ispred Kipra i Maldiva. Ovakvi rezultati dodatni su podsticaj da primjenom win-win modela, koji podrazumijeva zajedničko djelovanje svih stejkholdera, učinimo da ova ljetnje turistička sezona bude još uspješnija", kazala je Gardašević-Slavuljica.

Prema riječima Gardašević- Slavuljice, realizovane su brojne aktivnosti radi unapređenja ambijenta u kojem će se sezona odvijati i to uz usvajanje Strategije turizma koja je usklađena sa međunarodnim standardima i čija realizacija je počela.

Ministar Milatović je istakao da je veoma značajno interesovanje svjetski poznatih stručnjaka iz oblasti filmske industrije i kriptovaluta jer to za Crnu Goru predstavlja dodatnu promociju.

"U Crnoj Gori boravi Vitalij Buterin sa svojim saradnicima, jedan od osnivača Etheriuma, druge najveće kriptovalute i svjetski stručnjak za ovu oblast. Njegov boravak u Crnoj Gori, osim sa stručnog aspekta iz oblasti koju pokriva, jedan je od načina da skrenemo pažnju na našu zemlju kao destinaciju. Takođe, teku pregovori sa poznatom američkom produkcijom koja je zainteresovana za snimanje nastavka jednog od najpoznatijih filmskih ostvarenja, posebno na auto-putu, ali i nekim drugim karakterističnim predjelima", rekao je Milatović.

Direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski istakao je podatak da je već sad za 50% uvećan avionski saobraćaj u okviru naših aerodroma, što ih je podstaklo na intenzivnije pripreme.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa NTO vodi se intenzivna kampanja koja će obezbijediti prevazilaženje nedolazaka turista sa Ukrajinskog tržišta i to otvaranjem novih tržišta. Jedno od njih je i Saudijska Arabija.

"Predstavnici Flynas avio kompanije iz Saudijske Arabije su najavili uvođenje svakodnevne linije na relaciji Rijad- Tivat ukoliko prvi letovi pokažu povećano interesovanje", izjavio je Jandreoski.

Tokom Sjednice, govoreno je i o svim aktivnostima, ali i izazovima u cilju što bolje realizacije ljetnje turističke sezone, a u kojima učestvuju lokalne samouprave, brojne institucije i državna preduzeća koja imaju uticaja na tok realizacije sezone.