18-03-2020

Pripreme za OI nastavljaju se u punom obimu

Pripreme za održavanje Olimpijskih igara u Tokiju nastavljaju se u punom obimu, a Međunarodni olimpijski komitet naveo je da su zdravlje i bezbjednost učesnika prioritet.

Pripreme za OI nastavljaju se u punom obimu | Radio Televizija Budva

Foto: Guliver/Getty Images

Izvršni odbor MOK u utorak je održao sjednicu, a predsjednik te organizacije Tomas Bah danas je održao konferencijski video sastanak sa predstavnicima svih evropskih nacionalnih olimpijskih komiteta, vezano za razvoj situacije širenja korona virusa.

Bah je istakao da su zdravlje i bezbjednost svih učesnika, posjetilaca i organizatora Olimpijskih igara prioritet i da će djelovati u skladu s tim.

Vlada Japana opredijeljena je da se Igre održe u zakazanom terminu, kao i da postoji nepodijeljena podrška lidera grupe G7, najrazvijenijih zemalja svijeta.

Kako se navodi, tokom sastanka naglašeno je da je važno da se izbjegnu sve spekulacije oko odlaganja i otkazivanja Olimpijskih igara, kao i da je do tog takmičenja ostalo još četiri mjeseca, te da u ovom trenutku nema razloga da se
donose bilo kakve krajnje odluke.

"MOK kao i uvijek do sada, na prvo mjesto stavlja zdravlje i dobrobit svih građana svijeta, sportista i svih učesnika Olimpijskih igara i tako će se i ubuduće ophoditi, u skladu sa preporukama i instrukcijama najrelevantnijih svjetskih stručnjaka iz oblasti medicine, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju", piše u saopštenju.

MOK će u saradnji sa međunarodnim sportskim federacijama izaći sa novim modelom kvalifikacija za Olimpijske igre za one kvote i norme koje još nijesu raspodijeljene, stavljajući kao prioritet zdravlje sportista i osoba iz njihovog najužeg stručnog okruženja.

Na sastanku sa nacionalnim olimpijskim komitetima dogovoreno je da 30. jun ostane krajnji rok kada sve kvalifikacije treba da budu okončane, kako bi se neometano izvršile sve pripreme za kvalitetan prijem sportista u Tokiju.

Izvor: Beta