24-02-2022

Pripreme za sezonu su veoma važne

Izdavaoci privatnog smještaja trebalo bi da ulažu u obnavljanje i unapređenje opreme i sadržaja objekta jer za to postoje povoljni državni mehanizmi koje treba iskoristiti, kazala je za naš portal Branka Džoganović, osnivač i direktorica Udruženja izdavaoca privatnog smještaja u Crnoj Gori.


Foto: www.seebtm.com

Postojeći programi ugradnje solarnih panela, obnavljanje fasada i bravarije po povoljnim uslovima, omogućavaju značajne uštede u potrošnji energije i smanjenje troškova poslovanja, gledano dugoročno istakla je ona.

“Udruženje je takodje uputilo inicijativu Zanatskoj komori Crne Gore za organizovanje sabirnog centra za polovni namještaj i dotrajalu opremu kojima bi se, doradom i obnovom dala nova upotrebna vrijednost. Riješili bi ovako problem nepropisnog odlaganja otpada, a ispoštovali bi i principe cirkularne ekonomije dajući novu vrjednost već korišćenim predmetima. Drugi dio priprema se odnosi na fotografije, opis i izbor kanala promocije. Nacionalna turistička organizacija i lokalne TO pozivali su nas kao predstavnika privatnog smještaja na B2B sastanke organizovane u prethodnom periodu sa predstavnicima turoperatora koji su zainteresovani da dovode goste u Crnu Goru. Da bi osigurali ravnopravno predstavljanje članova zainteresovanim agencijama, Udruženje je pokrenulo i svoju platformu za direktnu komunikaciju vlasnika i agancija. Posebno dobru saradnju imamo sa TO Budva koja nas redovno uključuje u svoje aktivnosti", navela je Đžoganović.


Foto: www.rentay.me

Brojni su ciljevi Udruženja izdavaoca privatnog smještaja Crne Gore koje nastoji da svojim inicijativama i aktivnostima skrene pažnju na hitnost nalaženja rješenja.

“Kako je privatni smještaj glavni nosilac ostvarenog broja noćenja na godišnjem nivou, značajan dio naših aktivnosti odnosi se na nalaženje kvalitetnih kanala promocije kapaciteta privatnog smještaja. U stalnom smo izazovu kako da povežemo južnu, centralnu i sjevernu regiju, kako da savladamo sezonalnost i kako da dodjemo do regionalno ravnomjernije rasporedjenosti turističke posjete. Sve ovo je teško postići bez organizovane prodaje kapaciteta privatnog smještaja. Sve navedene planove nemoguće je realizovati u potpunosti bez institucionalne podrške na državnom i lokalnom nivou, zaključila je Džoganović.

J.M.