27-09-2020

Prirodno je da potrošači kupuju domaće

Direktor kompanije „Šimšić Montmilk” Milutin Đuranović kazao je da je u uslovima uravnoteženog odnosa kvaliteta i cijene domaćih i uvoznih proizvoda prirodno da potrošač izabere domaći. Istakao je da na taj način veći dio novca ostaje u Crnoj Gori, piše Dan.



Za Glasnik Privredne komore (PKCG) saopštio je da kupovinom u voznog proizvoda veći dio novca odlazi iz Crne Gore.

“Uvoz prehrambenih proizvoda u prethodnoj godini iznosio je 580 miliona eura. Kada bi svaki stanovnik Crne Gore dnevno trošio na kupovinu domaćih proizvoda samo po jedan euro, u Crnoj Gori bi ostalo 230 miliona eura”, rekao je Đuranović, koji je i predsjednik Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije PKCG a prenijela je agencija Mina biznis.

Đuranović je naveo da kampanje koje afirmišu crnogorske proizvođače i proizvode „Dobro iz Crne Gore”, „Kupujmo domaće” i „Domaći ukusi”, kratkoročno i dugoročno posmatrano, imaju za cilj očuvanje i razvijanje ideje kupovine domaćih proizvoda, koja je odomaćena kod savremenih potrošača razvijenih država i predstavlja sastavni dio nacionalnog identiteta.

“Mlada prehrambena industrija Crne Gore je nastala u vremenu apsolutne otvorenosti domaćeg tržišta, kada su moćne regionalne i kontinentalne industrije već zaposjele naše tržište i podijelile ga. Kreirana je potrošačka navika, koja se lako ne mijenja. Uvozni prehrambeni proizvodi koji su prisutni na našem tržištu potiču iz finansijski moćnih prehrambenih sistema, koji na našem tržištu plasiraju svega par procenata svoje ukupne proizvodnje”, naveo je Đuranović.



Izvor: Dan