18-05-2015

Priveden jer je prijetio premijeru

Podgorička policija podnijela je krivičnu prijavu protiv Podgoričanina L.V. (28), zbog sumnje da je komentarom koji je objavio na portalu Vijesti ugrozio sigurnost premijera Mila Đukanovića.

Priveden jer je prijetio premijeru | Radio Televizija Budva

L.V. je komentar u kojem je naveo da će ubiti premijera objavio uz tekst "Poruka buržujima: Opljačkali ste nas, ali nas nećete tlačiti”. U tom članku naveden je odgovor "sirotinje" "buržujima" šestorici mladića koji su objavili fotografiju na kojoj u rukama drže majicu sa uvredljivim natpisom na račun siromašnih, prenosi rtcg.me.

Vukojević je taj tekst prokomentarisao na sljedeći način: "Žrtvovaću se. Za naciju. Zapamtite što vam kažem. Znaćete me po imenu i prezimenu. Ubiću premijera. Tako će okončati moj život, ali i 20 godina robije. Barem nešto da uradim za svoju djecu kada izbori ne pomažu. Nadam se da će mi neko posthumno podići spomenik. Ne mogu više”.

Čim je policija dobila informaciju da je 14. maja objavljen komentar takve sadržine pokrenula je akciju kako bi utvrdila ko ga je objavio.

"U akciju identifikovanja i pronalaženja osumnjičenog Podgoričanina uključili su se službenici CB Podgorica i Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. O događaju je obaviješteno i Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, koje je utvrdilo da u postupanju L.V. ima elemenata krivičnog djela", saopšteno je Danu iz MUP-a.

Pošto je koristio svoj nalog za objavljivanje komentara, ubrzo je identifikovan. U petak veče priveden je u Centar bezbjednosti Podgorica gdje je saslušan, nakon toga, sproveden je na dalje postupanje u Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, gdje ga je saslušao tužilac Saša Čađenović.

Nakon davanja izjave, mladić je pušten na slobodu. Tokom istrage u ovom slučaju utvrđeno je da je osumnjičeni sporni komentar postavio sa svog naloga i iz kuće. Takođe, utvrđeno je i da je ovo prvi komentar ovakvog sadržaja koji je do sada objavljivao osumnjičeni mladić, odnosno da ni u jednom komentaru prije ovoga nijesu bile upućene nikakve prijetnje niti uvrede.

Iz MUP-a je Danu potvrđeno da je L.V. privođen i pušten na slobodu nakon saslušanja, ali nije saopšteno ko je prijavio postavljanje komentara.

Osumnjičeni mladić je na saslušanju u policiji priznao da je postavio sporni komentar, ali bez namjere da ikome prijeti, a kamoli preduzme radnje koje su navedene. On je kazao da komentar zbog kojeg je priveden potiče iz serije koja opisuje političku situaciju kao što je ova u Crnoj Gori.