14-08-2015

Prodaja udžbenika počinje u ponedjeljak

Prodaja udžbenika za osnovne i srednje škole u Crnoj Gori počeće u ponedjeljak, 17. avgusta. Kompleti udžbenika biće jeftiniji nego prošle godine, đačka torba lakša, a u prodaji će se naći i nove lektire kazala je Pobjedi, direktorica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Zoja Bojanić-Lalović.

Prodaja udžbenika počinje u ponedjeljak | Radio Televizija Budva

Ona je navela da je ove godine dodatno smanjena cijena kompleta udžbenika pet odsto, nakon prethodnog pojeftinjenja od 10 odsto. Jeftiniji su i udžbenici na albanskom jeziku.

Zavod, kako dodaje, sprovodi niz akcija u saradnji sa bankama, privatnicima, sindikatima, kako bi omogućili roditeljima da kupe udžbenike na više rata, jer su svjesni da nije lako opremiti đaka za školu. Sa Pobjedom Zavod realizuje nagradnu igru u toku koje će, kroz šest kola, biti dijeljeno po 20 kompleta knjiga za osnovnu školu.

"U Zavodu smo ove godine, između ostalog, radili na unapređenju tehničkog standarda udžbenika, jer smo razmišljali kako đačku torbu da učinimo lakšom. Osim smanjenja broja artikala, jedan od načina je smanjenje gramaže papira, što smo učinili. Udžbenici su štampani na papiru od 65 miligrama, a radne sveske na onom od 75 miligrama, umjesto ranijih 90, odnosno 80 miligrama. Tako je za 20 odsto lakša đačka torba". objasnila je ona.

Bojanić-Lalović kaže da se smanjenje gramaže odnosi na izdanja iz 2015, dok će od naredne godine svi udžbenici biti štampani na tanjem papiru, kao svuda u Evropi.

"Papir najmanje utiče na cijenu udžbenika. Nju formiramo na osnovu štampe, fiksnih autorskih honorara, a od prošle godine imamo obavezu da dajemo procenat autorima. Tako čuvamo autore koji nam daju kvalitetne rukopise. U cijenu udžbenika „ulaze“ i recenzenti, konsultanti, odnosno svi oni koji učestvuju u pisanju", rekla je Bojanić-Lalović.

Prema njenim riječima, Zavod je radio i na lektirama, odnosno obaveznim književnim djelima i dobio autorska prava za „Pinokija“, „Malu sirenu“ i „Doživljaje mačka Toše“.