03-04-2024

Profesor Rađenović za Jutrom iz Budve o monografiji „Manastiri i crkve u Paštrovićima sa osvrtom na turizam” i turističkim temama

Doc. dr Miško Rađenović za Jutrom iz Budve govorio je o predstojećoj promociji monografije „Manastiri i crkve u Paštrovićima sa osvrtom na turizam” čiji je autor, a osvrnuo se i na aktuelne teme iz oblasti turizma, pored ostalog i na strateško planiranje u toj sferi, kao i na kadrovsku situaciju.


Rađenović, Printscreen: YouTube/RTV Budva

Promocija monografije biće upriličena u petak u 19h u hotelu „Palas” u Petrovcu, a prethodiće joj dvije panel diskusije: „Stragija turizma - sadašnjost i budućnost” (15h) i „Aktuelna problematika razvoja turizma na lokalnom nivou” (17h).

Po završetku promocije monografije profesora Rađenovića uslijediće degustacija tradicionalne hrane i pića uz kulturno zabavni program.

"Događaj je zamišljen kroz deduktivnu metodu dva panela. U prvom će biti više riječi o strategijskom aspektu razvoja turizma i potencijalnim događajima koji se mogu planirati, a učešće će uzeti vrlo eminentni sagovornici. U drugom panelu se više "selimo" na neke lokalne nivoe, a učestvovaće predstavnici tri turističke organizacije. Naravno, Turistička organizacija opštine Budva kao predstavnik južnog, Cetinja kao središnjeg i Rožaja kao predstavnik sjevernog dijela Crne Gore. Pored toga, učestvovaće i predstavnici Udruženja hotela Crne Gore, Udruženja ugostitelja Budve, Organizacije žena Budve. Biće to svojevrsni nastavak prethodne konferencije „Gastro heritage” koja je održana takođe u Petrovcu. Poslije toga biće predstavljena monografija „Manastiri i crkve u Paštrovićima sa osvrtom na turizam” u kojoj se govori o potencijalnim mogućnostima razvoja turizma na prostoru Paštrovića, naravno sa popisom svih crkava i manastira na tom potezu. Moram da napomenem da će sigurno biti vrlo zanimljivo pogledati program učenika OŠ „Mirko Srzentić” iz Petrovca na samom otvaranju događaja, čiji učenici učestvuju na mnogim dešavanjima vezanim za Petrovac i Paštroviće, a tako će biti i sada. I na kraju, oko 20h će početi degustacija hrane i pića sa udruženjima žena Budve i Bara i nekoliko lokalnih vinarija", najavio je Rađenović.

On se osvrnuo i na najavljenu panel diskusiju o strategijama u turizmu, pri čemu je naglasio da država Crna Gora odavno donosi strategije, ali da se one uglavnom ne poštuju.

"Strategije se donose u potpunoj koliziji između turizma, urbanizma i svih ostalih učesnika u pravljenju državnih planova. Znači, turizam se stavlja u podređeni položaj. Očigledni primjer za to je i Nacrt Prostornog plana Crne Gore u kojem sam samo ja pronašao dvadesetak tačaka gdje se dešava potpuna planska i turistička kolizija. A i u Budvi se prvi put desilo da su građani po prvi put saglasni bez političkih predrasuda oko nekih stvari vezanih za Prostorni plan, a to je izmještanje brze ceste i vjetrenjača koje na svoj način ugrožavaju prostor", kazao je Rađenović.

On je citirajući dio teksta Nacrta Prostornog plana ocijenio da Crna Gora ima akumulirano znanje za donošenje planova i strategija, a složio se i sa mišljenjem profesora Iva Županovića koji je kazao da je neophodno donijeti i strategiju razvoja ljudskih resursa.

"Siguran sam da prioritet u tim slučajevima ne smijemo da dajemo bilo kojim stranim konsultantima, već mi trebamo da budemo nosioci. A ako nam treba neko iz inostranstva, naravno da možemo da ga konsultujemo, ali samo u domenu konsultacija, a ne kao nosioca projekta."

Rađenović smatra da treba okupiti sve stručnjake na jednom mjestu, kao i privrednike, kako bi se na sveobuhvatan način detektovalo sve ono što opeterećuje turističke tokove u gradu i državi.

"To je svakako jedan od načina na koji bi dio strategije morao biti urađen. Nažalost, vrlo slabo se kontaktira i sluša privreda. Garantujem da samo oni mogu da znaju najbolje koji su direktni problemi u turizmu", naveo je gost Jutrom iz Budve.

Rađenović se osvrnuo se i na kadrovsku problematiku u turizmu.

"Mi trenutno imamo šest fakulteta za turizam u Crnoj Gori i ukupno oko 1.500 studenata. E sad, ako tih 1.500 studenata podijelimo na hiperprodukciju ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori, hiperprodukciju bez ikakvog planskog razvoja, to je nedovoljan broj kadrova čak i za sami centar Budve. Tako da, potrebe su mnogo veće nego hiperprodukcija objekata raznih namjena. Siguran sam da je i to jedan problem, tako da ne možemo možda ni govoriti da se ti studenti ne zapošljavaju. Oni se svi zaposle uglavnom u turizmu. Ali stvarno imamo nedovoljno školovanih kadrova i moramo da vidimo šta ćemo da uradimo po tom pitanju", zaključio je Rađenović.