27-12-2023

Projekat “Cities After Dark”: Početak novog poglavlja za noćni život Budve

Posljednji sastanak lokalne akcione grupe u okviru projekta "Cities After Dark" za ovu godinu, održan 25. decembra, je sumirao aktivnosti prethodne godine i označio početak novog poglavlja za noćni život Budve.

Projekat “Cities After Dark”: Početak novog poglavlja za noćni život Budve | Radio Televizija Budva

Tom prilikom su istaknuti ključni koraci neophodni za ostvarivanje postavljenih ciljeva, dok su centralne teme sastanka obuhvatile predstavljanje novog menadžera lokalne akcione grupe, upoznavanje sa konceptom Savjeta za upravljanje noćnom ekonomijom, kao i definisanje programa aktivnosti za narednu godinu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Kancelarije za evropske integracije, Turističke organizacije Budva, Opštine Budva, sektora ugostiteljstva, kao i predstavnici kulturne i umjetničke scene grada.

Okupljeni su zajedno razmatrali relevantne teme i izazove i diskutovali o mogućim strategijama unapređenja turističkog sektora, čime su doprinijeli konstruktivnom dijalogu u cilju daljeg prosperiteta grada.



Fokus sastanka je bio na transformaciji lokalne akcione grupe u gradsko upravljačko tijelo, odnosno u Savjet za upravljanje noćnom ekonomijom, dok su ključne smjernice proistekle iz
Baseline studije o Budvi koju je dostavio URBACT, a koja identifikuje ključne probleme i sumira dosadašnje aktivnosti svakog partnera. Ova studija će poslužiti kao osnova za sastavljanje Akcionog plana programa, a cilj je pronaći način za oživljavanje jednog dijela grada, uz istovremeno očuvanje drugog.

Prisutni su podijelili i utiske sa prvog transnacionalnog sastanka održanog u Bragi i istakli značaj učešća Budve u ovom programu, gdje partneri iz Evrope razmjenjuju iskustva i izazove u oblasti noćnog života i kulturne scene i omogućavaju uvid u razne metodologije pristupanja problemima.

Novu fazu projekta predvodiće Marija Lazarević, lokalna konsultantkinja i osnivačica firme MariXperience, prve crnogorske konsultantske firme posvećene održivom razvoju turizma. Lazarević će doprinijeti dugoročnom uspjehu Budve unutar programa "Cities After Dark" vođenjem lokalne akcione grupe, a njen osvrt na Baseline studiju poslužiće kao smjernica za dalje korake.

Kao primarni zadatak za naredni period je istaknuto prikupljanje kvantitativnih podataka, u saradnji sa Opštinom, o broju objekata koji se bave noćnim životom, prihodima istih, kao i sivoj ekonomiji u ovoj oblasti.

Na sastanku je zaključeno da su regulative primarni korak u pokretanju planova i postizanju željenih ciljeva i jasno je ukazano na odlučnost lokalne akcione grupe da transformiše noćni život Budve, čineći je ne samo atraktivnim turističkim odredištem, već i modelom održivog razvoja.

Naredni transnacionalni sastanak čija će tema biti "Cultural vibrancy" (odnosno na primjeru Pariza biće prikazan uticaj kulture na kreiranje bolje I sveobuhvatnije ponude noćne ekonomije), održaće se u Parizu u februaru, i svakako obećava donošenje dodatnih inovativnih strategija za razvoj kulturne vitalnosti grada i očuvanju njegove autentičnosti.