08-04-2024

Projekti iz Strateškog plana razvoja Budve: Akcenat na unapređenju infrastrukture i kulturne baštine

Novim Strateškim planom razvoja Opštine Budva do 2028. godine koji su odbornici u lokalnom parlamentu usvojili krajem marta predviđena je realizacija 149 projekata, a najveći broj njih odnosi se na razvoj komunalne i saobraćajne infrastrukture i razvoj i promociju kulturne baštine.


U Strateškom planu najviše su zastupljeni infrastrukturni projekti, Foto: Pexels

U Strateškom planu naznačena su četiri specifična cilja, a to su: razvoj i unapređenje turističke ponude, održivi razvoj kroz unapređenje ostalih privrednih grana, održivi socijalni i kulturni razvoj i unapređenje sistema zaštite životne sredine. Svaki specifični strateški cilj prate i priroriteti – po četiri se odnose na održivi razvoj kroz unapređenje ostalih privrednih grana i održivi socijalni i kulturni razvoj, a po tri na sektor turizma i zaštitu životne sredine.

Preko 40 odsto navedenih projekata odnosi se na poboljšanje infrastrukture na području Budve - 41 na rješavanje komunalne problematike, a 22 na putnu mrežu.

Ukupno 25 projekata usmjereno je na razvoj i promociju kulturne baštine.

Komunalna infrastruktura: U fokusu atmosferska kanalizacija, vodovodna i kanalizaciona mreža, vodosnabdijevanje naselja na periferiji...

Neki od projekata koji bi prema autorima Strateškog plana mogli unaprijediti komunalnu infrastrukturu na gradskom području su: izgradnja atomosferske kanalizacije u centru Budve, sanacija vodovodne i kanalizacione mreže u Starom gradu, izgradnja vodovodnog i kanalizacionog sistema Komoševina, kao i izgradnja havarijskog kanalizacionog ispusta kod Pošte. Osim toga naveden je i projekat sanacije vodovodne mreže za naselja Dositejeva, Dubovica Lux i Gospoština.

U narednom petogodišnjem periodu akcenat je stavljen na rješavanje vodosnabdjevanja Podostroga, Markovića, Blizikuća, Tudorovića, Petrovca i Buljarice, a izgradnja kanalizacije sa koletorom predviđena je za mjesta Prijevor, Seoca i Poljice.

Konstatovana je i potreba da se u Budvi izgrade novo gradsko groblje i botanička bašta, te da se urede postojeći i izgrade novi parkovi u gradu.

Novih 14 saobraćajnica, realizacija projekta Grđevica, izgradnja trotoara u Reževićima

Kada je saobraćajna infrastruktura u pitanju, ukupno 14 od 22 projekta odnose se na izgradnju novih saobraćajnica na području budvanske opštine.

U Strateškom planu naveden je projekat izrade saobraćajne studije, izrada projektno-tehničke dokumentacije za dvije garaže u Budvi. U ovom dokumentu naveden je i projekat o kojem se u Budvi sporadično govori već desetak godina, a to je izrada dokumentacije za saobraćajnicu i pješačku zoni duž korita rijeke Grđevice.

Strateškim planom obuhvaćena su i dva projekta čija je realizacije započeta ove godine, a to su rekonstrukcija ulica 22. novembra i Mediteranske u Budvi i ulice uz potok Slatava u Buljarici.


Radovi u Ulici 22. novembra i Mediteranskoj, Foto: portal RTV Budva

Kao jedan od projekata navedena je i izrada idejnog rješenja pješačkog trotoara uz magistralu kroz Reževiće.

Sanacija Bedema i objekata u Starom gradu, revitalizacija tvrđava i Rimskog mozaika u Petrovcu

Osim rješavanja komunalnih i saobraćajnih problema, autori Strateškog plana akcenat su stavili i na razvoj i promociju kulturne baštine. Planom su predviđeni sanacija Bedema i iluminacija Starog grada, kao i konzervacija sakralnih objekata u istorijskom jezgru Budve.

Radiće se i revitalizacija tvrđave Kosmač na Brajićima, kao i tvrđava Đurđevac u Poborima i Fortica na Ograđenici (uz prethodno raspisivanje arhitektonskog konkursa).


Unutrašnjost tvrđave Kosmač, Foto: portal RTV Budva

Strateškim planom je predviđeno i raspisivanje arhitektonsko-konzervatorskog konkursa revitalizacije Rimskog mozaika u Petrovcu, izgradnja otvorenih pozornica na više lokacija u Budvi, kao i muzičkih paviljona.

Iznalaženje mogućnosti za prevazilaženje ključnih problema

U tekstu ovog dokumenta naglašeno je da je on osnov za dalji razvoj, te da treba da doprinese dostizanju optimalnog stepena razvojnih potencijala Budve.

„Donošenjem Strateškog plana razvoja, kao regulacionog instrumenta, lokalna uprava nastoji stvoriti uslove za brži lokalni održivi razvoj odnosno omogućiti uspostavljanje ravnoteže između razvojnih potencijala i mogućnosti njihove valorizacije u svim sferama društvenog života. Svrha donošenja Plana nije samo identifikacija ključnih problema, već iznalaženje mogućnosti za njihovo prevazilaženje, a na osnovu Planom opredijeljenih ciljeva, aktivnosti i mjera. Donošenje Strateškog plana razvoja za petogodišnji period smo sagledali kao najcjelishodniji, prije svega iz razloga optimizacije aktivnosti u smislu njihove realnije ocjene za izvođenjem u smislu kratkoročnijeg perioda njhove realizacije, a samim tim i veće izvjesnosti“, navodi se u tekstu Strateškog plana, koji je u cjelosti dostupan na zvaničnom sajtu Opštine Budva na sljedećem LINKU.



M.S.