14-11-2019

Promocija knjige "Kostim utopije" Gojka Čelebića

Nova knjiga iz edicije Narodne biblioteke Budve pod nazivom "Kostim utopije", autora Gojka Čelebića, povodom obilježavanja Dana opštine Budva, biće promovisana sjutra sa početkom u 20h, u holu Akademije znanja.



Knjiga se bavi autorima koji su ponikli sa područja Budve a to su: Stefan M. Ljubiša, Simeon Piščević, Marin Bečić, Dionisije Miković, Miroslav Luketić.

"Kostim utopije" otvara opera u dva čina (i sedam aktova) "Izabeta i Đurđe" nakon koje slijede: esej "Pejzaž u kom se vidi još ponešto osim lovca i zvijeri", ogled pod nazivom "U ruži vjetrova", rasprava o S.M. Ljubiši, esej "Princeza je pobjegla u Dubrovnik sa budvanskom riznicom", i u završnici tekstovi s
naslovima "O Dionisiju Mikoviću", i "Interesovanja i zavičaj – o Miroslavu Luketiću", navode u saopštenju.

"Uz naslov knjige autor Gojko Čelebić, između ostalih, bilježi i sljedeće riječi: "Onaj teški kaput dijaloškog realizma, moćni kostim dijaloga, svojstven drugoj polovici devetnaestog i prvoj dvadesetog vijeka, koji je Stefan Mitrov Ljubiša navukao na svoja pleća, zahvaljujući političkom iskustvu u parlamentu jedne carevine (tako se zvao taj parlament: Carevinsko vijeće u Beču) pokrenuo me je, u dokolici, prvo da napišem studiju o Ljubiši diplomati, a onda, pošto sam pregledao svoje ranije primorske i budvanske književne i scenske teme, da krenem u pravcu ovog izbora, kao što glumac kreće u pravcu svog kostima – prirodno i lako sa skrivenim porivom uobličenja, i, još skrivenijim, porokom utopije.", zaključuju u saopštenju za naš portal.