13-05-2023

Promocija knjige (Po)etike(te) jednog vremena autora Ranka Pavićevića

Nova knjiga u izdanju Narodne biblioteke Budve (Po)etikete jednog vremena autora Ranka Pavićevića, biće predstavljena danas na 17. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga u 15 časova. O knjizi će govoriti recenzent doc. dr Predrag Zenović, u ime izdavača Stanka Stanojević i autor.

Promocija knjige (Po)etike(te) jednog vremena autora Ranka Pavićevića | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva, Portal RTV Budva

Ranko Pavićević rođen je u Podgorici 24. novembra 1955. godine, gdje se školovao i studirao Pravni fakultet. Ove godine obilježava jubilarnih, četrdeset godina bavljenja novinarstvom i trideset godina kulturom.

U plodnoj novinarskoj karijeri, radio je za dvanaest medijskih kuća u Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji i napisao 55.000 tekstova, informacija, izvještaja, razgovora, reportaža, osvrta, komentara i drugih novinarskih formi. Radio je za RTV Crne Gore, Pobjedu, novinsku agenciju TANJUG, Blic, Ekspres politiku, Glas javnosti, Dnevnik, Jedinstvo, Pečat i druge. Bio je dugogodišnji kolumnista Omladinskog pokreta, Radija Budve, Primorskih novina i Glasa Boke.



Osnivač je Radija Budva, na čijem čelu je bio 18 godina, na mjestima glavnog i odgovornog urednika i urednika informativnog programa.

Dobitnik je više značajnih novinarskih nagrada, kao što su: „Velibor Popović“ za najboljeg dopismika novinske agencije TANJUG, za 2006. godinu, Prve godišnje nagrade Udruženja novinara Crne Gore za 2019. godinu i Nagrade za životno djelo Udruženja novinara Crne Gore (UNCG) za 2021. godinu. Za poseban doprinos afirmaciji književnosti i kulture u Crnoj Gori, dobitnik je nagrade „Vidovdanska riječ“ koju dodjeljuje Udruženje književnika Crne Gore (UKCG), za 2019. godinu.

Autor je više scenarija, za radio i televiziju.

Pavićević je objavio 10 knjiga, različitih žanrova, od kojih su neke doživjele po tri izdanja. Kao izdavač, u okviru novinsko-izdavačke kuće ART PRESS iz Budve, objavio je i 36 knjiga drugih autora.

bjavljene knjige: ZNAKOVI VREMENA, 1994. godine; ZNAKOVI VREMENA II i ROBIJA JEDNE MLADOSTI 1995. i 1996 (po dva izdanja), AMERIČKA ZAVJERA , zatim VARVARSTVO NATO-a 2000, SLIKARI GOVORE 2002 (tri izdanja), NA VRHU PERA 2006, KAD DUŠA PIŠE 2009. i RAZGOVORI (ZNAKOVI VREMENA), koja je doživjela dva izdanja.

Knjiga (PO)ETIKE(TE) JEDNOG VREMENA, u izdanju Narodne biblioteke u Budvi, je Pavićevićeva deseta knjiga.