20-03-2024

Promocija knjige „(Po)etike(te) jednog vremena” Ranka Pavićevića sjutra u Podgorici

Promociju knjige „(Po)etike(te) jednog vremena” autora Ranka Pavićevića, biće održana u petak, 22. marta u NB „Radosav LJumović“ u Podgorici, u sali "Marko Miljanov", sa početkom u 19 časova.


Foto: NB „Radosav LJumović“

Kako je najavljeno iz podgoričke Narodne biblioteke, na promociji će učestvovati Novica Đurić, predsjednik UKCG, Milorad Durutović, pjesnik i književni kritičar, Ranko Pavićević, autor. Program će voditi novinarka, Gorica Vukićević.

„Kada je Danilo Kiš odredio poetiku kao po-etiku, utvrdio je stari književni kanon u novom vremenu postmoderne relativizacije, da pisanje ima smisla samo ako polazi od jasne moralne vertikale. Nema dileme da je na toj programskoj platformi i knjiga ”(PO)ETIKE(TE) JEDNOG VREMENA“ RANKA PAVIĆEVIĆA”. Već tada, 1984. godine, Ranko Pavićević uočava jednu društvenu dinamiku koja će postati patologijom novog vremena i posttranzicionog društva; u svom eseju o milijarderima skicira ličnu kartu tadašnjeg jugoslovenskog tranzicionog dobitnika, ukazujući na one koji koristeći društvenu dobrobit i ideologiju socijalizma, misle samo o svom sakupljačkom instinktu i ličnom zadovoljenju.“

Odlomak iz recenzije doc. dr Predraga Zenovića

Ranko Pavićević rođen je u Podgorici, 24. novembra 1955. godine, gdje se školovao i studirao Pravni fakultet. Ove godine obilježava jubilarnih četrdeset godina bavljenja novinarstvom i trideset godina kulturom. U plodnoj novinarskoj karijeri, radio je za dvanaest medijskih kuća u Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji i napisao 55.000 tekstova, informacija, izvještaja, reportaža, osvrta, komentara i drugih novinarskih formi.