30-12-2014

Promocija knjige “Žene u budvanskom sportu”

U prepunoj sali Akademije znanja, sinoć je održana promocija knjige "Žene u budvanskom sportu", autora dr Dragana Klarića.

Promocija knjige “Žene u budvanskom sportu” | Radio Televizija Budva

Radi se o prvoj, jedinstvenoj publikaciji ove vrste u Crnoj Gori, koja se bavi pitanjem položaja žena u sportu, koji se često smatra područjem u kome preovladavaju muške vrijednosti.

Publikacija je podijeljena u dva dijela. U prvom je opisan istorijat i položaj žena u sportu uopšte, a u drugom uspjesi najbolji sportiskinja Budve od 1975. godine, kada je izvršen prvi izbor za najboljeg sportistu.

Autor nam primjerima pokazuje da sportovi u suštini nijesu muški i da sport daje doprinos društvu jer podstiče međusobno poštovanje i razumijevanje različitosti.

O knjizi su govorili publicista, istoričar sporta Petar Krivokapić, jedan od najpozvanijih ličnosti kada je sport u pitanju, zatim dr Vlado Vukasović koji je ukazao na značaj sporta, posebno ženskog, sa naučnog stanovišta i autor dr Dragan Klarić, nekadašnji sportski novinar i direktor naše medijske kuće Radio Televizije Budva, koji je poslao jasnu poruku da društvo još uvijek nije iskoristilo sve mogućnosti koje sport pruža kao sredstvo borbe protiv diskriminacije predrasuda i stereotipa.

Velika posjećenost prezentacije knjige "Žene u budvanskom sportu", inače sedme knjige dr Dragana Klarića, pokazala je veliku zainteresovanost javnosti i ukazala da bi trebalo sagledati mogućnosti razvoja koje su jako velike na polju ženskih potencijala u sportu.

Promocija knjige je završena prikazivanjem kratkog filma vezanog za prezentaciju dostignuća u ženskom sportu, a za posjetioce je obezbijeđen i po primjerak ove publikacije.

Na ovu temu bi, kazao je autor dr Dragan Klarić, samo trebalo staviti zarez, jer ono što će uslijediti biće izdanje u kojem će, kako je najavio, obraditi preduzetništvo u ženskom sportu.