12-04-2021

Promocija romana Kastigulja, Jasenke Lalović u četvrtak u Akademiji znanja

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, a uz poštovanje mjera u suzbijanju širenja koronavirusa, u četvrtak, 15. aprila u amfiteatru Akademije znanja u Budvi biće promovisan novi roman Jasenke Lalović "Kastigulja".Roman predstavlja treći dio trilogije "Brda od pelina", koju sem "Kastigulje", čine dosad objavljeni romani: "S one bande moje gore", i "S ove bande moje gore".

Promocija počinje u 19 časova, a učestvuju: Jasenka Lalović, autorka, Tanja Vujović, spisateljica, Dubravka Drakić, glumica i Stanka Stanojević, moderatorka.

Roman Kastigulja (osramoćena žena) zatvara krug autorskog opusa
Jasenke Lalović, kao završni nastavak prijašnja dva romana.
Trilogija, koju je sada moguće promatrati u cjelini, djelo je književnice koja jasnim izričajem, slojevitim i preciznim opisima likova i njihovih sudbina, dobacuje do same biti uloge žene u crnogorskom društvu.Takvoj je ženi, u unaprijed zadanim ulogama, daj bože da ih je više, ali uglavnom su svedene na onu jednu u stoljetnom, dato da prenosi i trpi tradicionalna, najčešće nepisana pravila, ona koja ne podnose propitivanja i sumnju, ona pravila koja sjedaju na teret ženi, jer ona je ta što će nepogrešivo i dobrovoljno čuvati obraz, ugled i čast porodice" - zapisao je između ostalog u svom kritičkom osvrtu na roman pod nazivom Žena-stup Nikola Gamilec, novinar i publicist iz Zagreba.

Istoričarka I novinarka Gordana Predić u predgovoru knjizi bilježi:” Ovo je samo na prvi pogled priča o jednoj porodici i ženama te porodice kroz više generacija. Smeštajući ih u
vremenski okvir s kraja devetnaestog veka pa sve do kapitulacije Italije u Drugom svetskom ratu, a prostorno ih stavljajući na primorsku stranu, spisateljica nas uvodi mnogo dublje ne samo u bit nego i u međusobne odnose svih naroda koji žive na ovim
prostorima.

Ako su prve dve knjige nosile žene sa ove i one bande gore, teret ove treće, po meni, ravnopravno dele i ženski i muški likovi.”