21-03-2023

Promocija strip izdanja Gorski vijenac

U organizaciji Narodne biblioteke Budve i Udruženja strip autora Crne Gore u četvrtak, 23. marta, biće predstavljeno stripsko izdanje Gorski vijenac koje je objavila izdavačka kuća "Forma B" iz Beograda. Na promociji u 18 časova u holu Akademije znanja govoriće urednik izdavačke kuće „forma B“ – Ilija Mirović i strip autor, crtač izdanja – Geza Šetet, a biće postavljena i propratna izložba.



Književno djelo Petra Petrovića Njegoša “Gorski vijenac” u formi stripa je luksuzno izdanje na 143 ilustrovane strane i ukupno 160 strana sa svim propratnim tekstovima, u velikom formatu, tvrdih korica, objavljeno na oba pisma - i ćirilici i latinici.
Geza Šetet je rođen 1953. god. u Kikindi. On je srpski je slikar, ilustrator i strip crtač mađarskog porijekla. Prvi strip je objavio 1977/78. god. u vojvođanskom časopisu na mađarskom jeziku "Jo Pajtas"-u, kao i u "SAZ- u" ("Sarajevski zabavnik"). Objavljene su mu dvije epizode serije: "NJih troje", 1981. god., prva epizoda naučnofantastičnog stripa "Čuvar galaksije" (uz nju je ilustrovao i naslovnicu), kraći strip "Zar je sve u lepoti?" i strip rađen po Jesenjinovoj priči "Bobilj i Druškan". Posljednji obimniji strip "Herkules" (prvu epizodu) objavio mu je "Jo Pajtas" 1987/88. god. Od 1984. do 1986. god. čitaoci vojvođanskog lista na mađarskom jeziku "Het Nap" imali su priliku čitati 60 strip kaiševa njegovog geg-stripa. Stripove je objavljivao i u časopisima "Eks almanah", "Dečje novine" i "Strip zabavniku". Početkom 90-ih nastupa period pauze njegovog rada na stripu. Stripska publika se ponovo susreće s njegovim radom od 2015. god. kada počinje da objavljuje samostalna izdanja stripa. Prva dva u saradnji s izdavačkom kućom „Preporod“ – Isus reč božja i Knjiga o Jovu, a zatim, u saradnji sa izdavačkom kućom „Forma B“ – Gorski vijenac, Luča mikrokozma, Lažni car Šćepan Mali i Hajduci. Naslikao je oko 2500 ulja na platnu. Česta tema su mu biblijski, antički i vojvođanski motivi.

Ilija Mirović je rođen 1964. u Trsteniku (Srbija). Od svoje prve godine pa do studija živio je u NJegušima, Cetinju i Budvi gdje je završio osnovnu i srednju školu. U Beogradu je završio Matematički fakultet i već 35. godina radi kao profesor matematike. Trenutno je direktor Osnovne škole Gornja varoš u Zemunu. Za strip se zanima od kako je naučio da čita. Ulazi u krug od nekoliko najvećih kolekcionara stripa na prostoru Zapadnog Balkana. Od 2014. osniva izdavačku kuću „Forma B“ i počinje s izdavaštvom stripskih izdanja kako bi i tako dao doprinos ovoj umjetnosti. Prvo se bavio izdavanjem licencnih izdanja italijanskih izdavača: Dečak sa divljeg zapada, Brendon, Morgan Lost i Natan Never, zatim i američki serijal Vampirela. Uporedo s navedenim, zadnjih godina okreće se izdavanjem stripova domaćih autora. Na posljednjem Međunarodnom strip festivalu u Beogradiu 2022. izdavačka kuća Forma B Komiks dobila je priznanje za najboljeg izdavača domaćih autora u posljednje tri godine.