12-08-2021

Promocija zbornika Otkrivanje skrivenog večeras u Budvi

Tematski zbornik naučnih i stručnih radova „Otkrivanje skrivenog: Crna Gora, kvir & (s)rodne teme“ (Petrovac na Moru: Društvo za kulturni razvoj „Bauo“; Podgorica: LGBT Forum Progres, 2021), koji su uredili Milica Stanić Radonjić, MA, dr Predrag Zenović i Dušan Medin, doktorand, biće predstavljen večeras u Budvi (Veranda Cafe Bar) sa početkom u 20h.



Riječ je o naučnoj knjizi koja je, zajedno sa srednjemetražnim dokumentarnim filmom, dio kompleksnog jednogodišnjeg projekta „LGBTIQ tematika u crnogorskom društvu, medijima i kulturi tokom 20. i početkom 21. vijeka“, koji realizuju Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru (nosilac projekta) u saradnji sa LGBT Forum Progresom iz Podgorice (partner).

U pitanju je prva publikacije ove vrste koja se objavljuje u Crnoj Gori (sličnih izdanja ima u svijetu i regionu), koja s naučnog aspekta tretira primarno kvir, a potom i (s)rodnu problematiku, i to iz domena istoriografije, etnografije, antropologije, pravnih nauka, politikologije, sociologije, psihoanalize, kulture, umjetnosti i niza drugih disciplina. Knjiga je obima preko 500 stranica, štampana kolorno, u tvrdom povezu, nije komercijalna, tj. dijeliće se svima zainteresovanima na promocijama.

Projekat je podržan od Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore (u međuvremenu transformisanog u Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore), putem Javnog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija koji doprinose zaštiti i unaprjeđenju ljudskih prava LGBTI osoba u 2020. godini pod nazivom „Jednakost, tolerancija, nediskriminacija“.