13-05-2022

Promovisana knjiga „Tajna ljubav kraljice Jelene“

U organizaciji NIP Art Press iz Budve, u press centru budvanskog hotela Tre Canne, sinoć je u prisustvu velikog broja prisutnih, predstavljena nova knjiga, poznatog novinara i pisca Buda Simonovića iz Podgorice, pod nazivom “Tajna ljubav kraljice Jelene”.

Promovisana knjiga „Tajna ljubav kraljice Jelene“ | Radio Televizija Budva

Foto: Art Press

Knjiga, čiji je izdavac, podgorička Jumedia mont, posvećena je kraljici Jeleni Savojskoj, najpoznatijoj crnogorskoj odivi, petoj po redu kćerki crnogorskog knjaza i kralja Nikole Prvog Petrovića, koja je sjela na italijanski kraljevski tron, pojasnio je u uvodnom dijelu, novinar i publicista Ranko Pavićević.

On je naglasio, da posebnu pažnju u ovoj zanimljivoj knjizi, privlače dvije intrigantne epizode iz predbračnog života princeze Jelene, jer autor knjige Budo Simonović, konačno otkrio, ko je bio perjanik njenog oca, kojem je odnijela srce preko mora, ali, i ko je to, svake godine do kraja života, Jeleni slao bukete crvenih ruža, čak i u vrijeme, kada je bila italijanska kraljica?



Knjiga pored ostalog slika zbivanja na crnogorskom dvoru krajem 19. Vijeka, ali je ona i priča o crnogorskoj ženi, oličenoj u princezi, tj. kraljici Jeleni, njenoj plemenitosti i dobročinstvu, kazao je pored ostalog, organizator proocije, novinar i publicist Ranko Pavićević.
Pojavu i značaj knjige “Tajna ljubav kraljice Jelene”, po rijelima profesorice mr Zora Jestrović, , treba posmatrati iz više aspekata, jer je ona u odredjenom smislu jedinstvena knjiga, kao što je i kraljica Jelena kojoj je knjiga posvećena, jedinstvena žena i vladarka.

Ako se zna, da su Simonovićeve knjige, zasnovane na autentičnim i provjerljivoj dokumantarnoj gradji, kao i njegoovom ličnom, novinarskom i ljudskom angažmanu, onda se njihov značaj upotpunjuje, kazala je profesorica Jestrović.

Primarna vrijednost knjige, sa aspekta istorije književnosti, je u saznanju, da je ona, uz roman Mihaila Lalića Tamara, jedina knjiga u književnosti Crne Gore, u cjelosti posvećena ženi, koja ima puno ime i prezime, čiji život je sagledan iz vizure stvarnih dogadjaja njenoga života, te egzistira kao stvarno biće, dodala je mr Zora Jestrović. Iz konteksta životnog i literarnog tretmana žene u Crnoj Gori, može se na našoj književnoj sceni, sagledati višestruka vrijednost i značaj knjige o kraljici Jeleni. Prvi put je crnogorska žena svestrano sagledana, cjelovito je sagledan njen ž i njegove refleksije na buduća vremena i dogadjaje.
Čitanjem knjige Tajna ljubav kraljice Jelene, čitalac će dobiti specifični uvid u poluvjekovnu istoriju Crne Gore, doba vladavine njenog oca, knjaza i kralja Nikole (1860-1918), kao i njenu ulogu u toj istoriji i istovremeno i istoriji Savoja, najstarije dinastičke loze u Evropi, koja je trajala skoro 1000 godina.
Ova knjiga predstavlja himnu crnogorskoj patrijarhalnoj ženi. Jelena je posebna pojava medju vladarima, na što je uticalo njeno porijeklo, patrijarhanovaspitanje, obrazovanje i interesovanje za medicine, kao i neobična ženska ljepota.

Knjiga Buda Simonovića, dala je do sada najkompleksniju sliku života kraljice Jelene, iako je njen brak sklopljen u ime političkih i ekonmskih interesa, on se, zahvaljujući njenoj smjernoj ženskoj prirodi i humanosti, kao i bezgraničnoj ljubavi njenog muža kralja E,Em anuela III, pretvorio u majbolji primjer ženskog dostojanstva, istakla je pored ostalog, profesorica mr Zora Jestrović.

Izvode iz knjige Tajna ljbav kraljice Jelene, aitora Buda Simonovića, uspješno je čitao, dranaturg Miloš Boreta.