13-05-2014

Pronađena olupina slavne Kolumbove Santa Marije!

Nakon više od 500 godina arheolozi su po svemu sudeći pronašli olupinu slavnog broda Santa Maria Kristofora Kolumba, jednog od tri broda kojima je otkriven novi svijet.

Pronađena olupina slavne Kolumbove Santa Marije! | Radio Televizija Budva

"Svi geografski, podvodni topografski i arheološki dokazi uvjerljivo ukazuju da je to olupina Kolumbovog slavnog broda", rekao je vođa arheološke ekspedicije Barry Clifford, jedan od najpoznatijih američkih podvodnih arheologa.

Ovo bi moglo postati jedno od najvažnijih podvodnih arheoloških otkrića u istoriji.

Santa Maria je izgrađena u drugom dijelu 15. vijeka u Baskiji. Kolumbo ju je iznajmio zajedno s još dva broda, Pintom i Ninom, i njima se u avgustu 1492. otisnuo sa španske atlantske obale u potrazi za zapadnim putem do Azije.

Dva mjeseca poslije doplovio je do Bahama i otkrio Novi svijet.

Santa Maria, najveći i zapovjedni brod ekspedicije, na Božić 1492. u oluji je udarila u greben sjeverno od haićanske obale i posada ju je morala napustiti.

U jednom obližnjem selu Kolumbo i njegova posada izgradili su manje utvrdjenje iz kojeg su se nedelju dana posle s dva preostala broda uputili nazad u Španiju kako bi o otkriću, koje su tada još percipirali kao zapadni put do Indije, izvijestili svoje pokrovitelje, španskog kralja Ferdinanda i kraljicu Izabelu.