10-03-2021

Prosječna zarada u januaru 530 eura

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u januaru je, prema podacima Monstata, iznosila 530 eura i bila je 0,6 odsto veća u odnosu na decembar prošle godine.

Prosječna zarada u januaru 530 eura | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay/moerschy

Prosječna neto zarada u januaru je u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla 1,1 odsto.

Prosječna bruto zarada u januaru iznosila je 791 eura.

„Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u januaru u odnosu na decembar prošle godine zabilježile rast od 0,3 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period porasle 0,3 odsto“, navodi se u saopštenju.

Iz Monstata su objasnili da su prosječne zarade bez poreza i doprinosa u januaru u odnosu na decembar prošle godine porasle u sektorima građevinarstvo i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti po 4,1 odsto, umjetnost zabava i rekreacija 2,9 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 2,3 odsto, a ostale uslužne djelatnosti 1,6 odsto.

„Rast je zabilježen u sektorima snabdijevanje električnom energijom 1,3 odsto, trgovina na veliko i malo 1,3 odsto, informisanje i komunikacije 1,1 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 0,8 odsto, obrazovanje 0,6 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 0,4 odsto, saobraćaj i skladištenje 0,2 odsto, finansijske djelatnosti i osiguranje 0,2 odsto, kao i vađenje ruda i kamena 0,1 odsto“, rekli su iz Monstata.

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa u januaru je u odnosu na prethodni mjesec zabilježen u sektorima prerađivačka industrija 8,5 odsto, poslovanje sa nekretninama 3,1 odsto, usluge smještaja i ishrane 2,3 odsto, državna uprava jedan odsto i snabdijevanje vodom i upravljanje otpadom 0,6 odsto.


(MINA Business)