10-06-2014

Protest građana Rafailovića - reagovanje Službe za odnose sa javnošću Opštine Budva

Povodom protesta gradjana Rafailovića zbog odluke JP "Parking servis" da se zatvori višespratna javna garaža u tom dijelu Budve, danas je reagovala Služba za odnose sa javnošću Opštine Budva.

Protest građana Rafailovića - reagovanje Službe za odnose sa javnošću Opštine Budva | Radio Televizija Budva

"Pozivamo sve mještane Rafailovića i njihove goste koji još uvijek nisu uklonili vozila i plovne objekte iz garaže u Rafailovićima da to učine u što kraćem roku, da bi se pristupilo rješavanju preostalih imovinskih pitanja i pribavljanju upotrebne dozvole. JP Parking servis u sadašnjim okolnostima ne želi da snosi bilo kakve posledice zbog eventualnih oštećenja vozila ili sl. s obzirom na to da garaža zvanično još uvijek nije puštena u rad.
Smatramo da Opština Budva i preduzeća čiji je ona osnivač nisu adresa na koju treba usmjeriti bijes i srdžbu zbog nepostojanja parking mjesta u već započetoj sezoni, jer podaci Sekretarijata za pravnu zaštitu nedvosmisleno pokazuju sledeće:
- Za potrebe izgradnje garaže bilo je potrebno izuzeti 1551 m2;
- Opština je imovinski riješila 1472 m2, od čega je isplatila naknadu za 1271 m2, dok je za preostali dio postigla saglasnost sa vlasnicima zemljišta;
- Radi konačnog rješavanja izuzimanja zemljišta za potrebe izgradnje garaže potrebno je regulisati imovinsko pravne odnose za katastarsku parcelu površine 79 m2 u svojini Vjere Rafailović, Toma Rafailovića i Djura Rafailovića. Vlasnici su dva puta bili pozivani u Sekretarijat za pravnu zaštitu radi postizanja Sporazuma o naknadi po ponudjenoj cijeni od 650 eura/m2 na koju nisu htjeli da pristanu. Isti su pokrenuli i sudski postupak u kojem je sudski vještak Zoran Filipović cijenu zemljišta procijenio na 450 eura po 1 m2, pri čemu je ostao i nakon prigovora tužioca.
Dana 09.04.2014. godine tužioci su, nezadovoljni cijenom, preinačili svoju tužbu i zatražili uklanjanje objekta, tj. garaže. Advokat stranaka u postupku je u izjavi na zapisnik pred Sekretarijatom za zaštitu imovine 19.05.2014. izjavila da ne može da se izjasni na još jednom ponudjenu cijenu od strane Opštine u visini od 650 eura za 1 m2 dok se ne okonča postupak uklanjanja objekta pred sudom.

Nakon svih navedenih razloga koji otežavaju pravno rješavanje statusa Javne garaže u Rafailovićima, želimo još jednom da skrenemo pažnju budvanskoj javnosti i samim mještanima da je Opština spremna da u najkraćem roku pristupi legalnom otvaranju garaže ukoliko se postigne dogovor sa vlasnicima sporne katastarske parcele površine 79 m2. U protivnom, ne našom krivicom, što je očigledno iz svih precizno navedenih podataka, na štetu gradjana i gostiju, Rafailovići će ostati uskraćeni za blizu 350 parking mjesta, sve dok se u praksi ne ostvari vladavina prava i poštovanje zakonskih procedura. "