05-10-2019

Protest prosvjetara: Traže ostavku ministra Šehovića

Ministarstvo prosvjete nije odgovorilo na 20 zahtjeva Prosvjetne zajednice, saopšteno je na današnjem protestu "Lekcija ", sa kojeg su se mogli čuti i pozivi ministru prosvjete Damiru Šehoviću da podnese ostavku.

Protest prosvjetara: Traže ostavku ministra Šehovića | Radio Televizija Budva

Protest je održan na Savjetski dan nastavnika.

Krsto Vuković kazao je da saopštili 20 zahtjeva, naveli i datum za koji smatraju da je bio rodređen za odgovor nadležni.

"I do dana današnjeg nije bilo odgovora. To se zove, prostim jezikom, ignorisanje, to zove odbijanje, to se zove ćutanje. I ne bi bilo problematično da se ne radi o pitanju prosvjete, pitanja obrazovnog sistema Crne Gore," kazao je Vuković na protestu ispred Ministarstva prosvjete.

Međutim, izrazio je nadu da će biti pomaka.

Vuković je dodao da su danas organizovani seminari uglavnom u podgoričkim školama, na kojima učestvuje oko 1.000 prosvjetnih radnika.

Milutin Mirjačić kazao je da prosvjetnim radnicima čestita praznik.

"A ministra prosvjete da pozovem da podnese ostavku, jer on za mene nije ministar prosvjete," kazao je Mirjačić, navodeći da iza njega ne stoje djela.

Slavica Ilinčić kazala je da je 13.000 provjetnih radnika u Crnoj Gori.

"Vidite i sami koliko nas je ovdje. Govoriću o ćutanju i strahu učitelja, nastavnika, profesora.. Ćutali smo kad su ukinuli pravo na štrajk. Ćutali smo kad su počeli da ukidaju predmete, da redukuju normu," kazala je ona.

"Ćutali smo i dan danas ćutimo. A zašto ćutimo? Jer nas je strah, strah od svega. Strah nas je da kažemo svoje mišljenje, strah nas je da istupimo da zaštitimo kolege, strah nas je kad dođe inspekcija, strah nas je od direktora".

Ilinčić se našalila da je Prosvjetna zajednica za one koje je strah pripremili da "gospođa iz jednog sela kod Grblja, ona uspješno slijeva strah".

"Nadam se da će nas poslije tretmana sljedeći put biti više", kazala je ona.

Mladen Živković kazao je da njega ne može biti strah jer mu je poslije reforme fond časova sveden na tri sedmično.

Živković je poručio kolega da ne mogu očekivati zaštitu od drugih ako se sami za nju ne bore.

Zorka Brakočević je na protestu "Lekcija 2" pozvala javnost da sami prosude kakav je danas, kako je rekla, uticaj obespravljenog prosvjetnog radnika a uz to i materijalni položaj.

"Samo spremni i materijalno obezbijeđeni prosvjetnici radnici, gospodine minsitre, mogu doprinijeti kvalitetnom obrazovanju," kazala je ona, navodeći da se malo ko sjekira za materijalni položaj prosvjetnih radnika ali da im se nameće sve više administraivnih obaveza.

Ocijenila je da nijedna reforma nije bila oslonjena na nešto što je, kako je ocijenila, naše autohtono.

"Mnogo toga imamo, bez obzira što smo mala država. Ali smo ponosan nardo na svoju istoriju. Umjesto da ono naše originalno ugrađujemo, mi prepisujemo tuže i ugrađujemo u naše. Istorija je temelj jedne države a mi smanjuje časove istorije, kao da se stidimo naše prošlosti, pa ne treba je proučavati," kazala je Brakočević.

Nastavnica je dodala i da njene kolege koje su otišle penzije, sa 40 godina radnog straža, sa oko 360 eura.

"Kada to podijelimo a 40, to ispada devet eura po godini staža," kazala je ona.

Dodala je i da ona, kao i mnoge njene kolege, odlazi u penziju bez riješenog stambenog pitanja a navela da je ministar prosvjete pod povoljnim uslovima dobio stan.

"Vidimo danas ko sve i kako dobija stanove. Tražim da mi rata bude 40 eura. Valjda sam za svih ovih godina koje radim zaslužila to", kazala je ona.


Izvor: Vijesti