22-07-2020

Putnici iz Ukrajine i Bjelorusije mogu ući u Crnu Goru isključivo vazdušnim saobraćajem

Tour-operator je dužan da obezbijedi da se putniku na aerodromu, a prije ulaska u avion, obavezno i najmanje jedanput izmjeri tjelesna temperatura, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Putnici iz Ukrajine i Bjelorusije mogu ući u Crnu Goru isključivo vazdušnim saobraćajem | Radio Televizija Budva

Foto; Ilustracija, etputovanja.com

"Putniku koji ima povišenu tjelesnu temperaturu ne dozvoljava se ukrcavanje u avion i polazak za Crnu Goru. Tour-operator je dužan da po dolasku putnika u Crnu Goru, a odmah po prelasku graničnog prelaza, svakom putniku uruči informator koji sadrži mjere i preporuke Instituta za javno zdravlje i da informiše putnika da je dužan da se za vrijeme boravka u Crnoj Gori pridržava navedenih mjera", navodi se na sajtu resornog ministarstva.

Mjere i preporuke za sprečavanje širenja korona virusa kojih su prilikom dolaska i za vrijeme boravka u Crnoj Gori dužni da se pridržavaju svi turisti:

na crnogorskom jeziku:
http://www.gov.me/naslovna/mjere_i_preporuke/
na engleskom jeziku:
http://www.gov.me/en/homepage/measures_and_recommendations/


U slučajevima da turistički aranžman uključuje izlete, tour-operator je dužan da vodi detaljnu evidenciju o prevozu i mjestima koja turisti posjećuju.

Tour-operator je dužan i da vodi računa da se za vrijeme trajanja izleta, u prevozu, ali i tokom posjete i boravka na lokacijama uključenim u program izleta, turisti strogo pridržavaju svih propisanih mjera.

Tour-operator je dužan da u pisanoj formi obezbijedi potvrdu od pružaoca usluge smještaja, da se prilikom pružanja navedene usluge strogo pridržava svih mjera propisanih uputstvom Instituta za javno zdravlje.

Pružalac usluge smještaja je dužan, da u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje, odredi kontakt osobe koje su zadužene za komunikaciju sa nadležnim ljekarom i/ili epidemiologom u slučaju pojave bilo kojeg od simptoma COVID−19 kod gosta, dok je tour-operator dužan da posjeduje spisak kontakt osoba.

Svi turisti za vrijeme boravka u Crnoj Gori su dužni da se pridržavaju svih mjera i preporuka Instuta za javno zdravlje:
https://www.ijzcg.me
https://www.ijzcg.me/me/obavezne-mjere-za-privredu-i-gradane
https://api.coronainfocg.me/media/files/1588284754-opste-mjere.pdf

Preporuke za postupanje i sprovođenje mjera zaštite od COVID - 19 u hotelima i drugim objektima za pružanje usluga smještaja:
https://tinyurl.com/ybynmnoo

Preporuke za ugostiteljske objekte (restorani, kafići i sl.):
https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/web.repository/ijzcg-media/files/1589551075-coronainfocg-mjere-ugostiteljski-objekti.pdf

Preporuke za rad otvorenih i zatvorenih bazenskih kupališta, vodenih parkova, spa & wellness centara:
https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/web.repository/ijzcg-media/files/1591081345-2020-05-27-bazeniaqua-parkovi-spawellnes-centri.pdf

Preporuke za prevoz putnika u autobuskom i kombi prevozu, taksi vozilima i prilikom pružanja usluga iznajmljivanja vozila (rent-a-car):
https://api.coronainfocg.me/media/files/1588284757-autobuski-prevoz.pdf
https://api.coronainfocg.me/media/files/1588284767-rent-a-car.pdf