17-04-2024

Rađenović: Kupališta će biti spremna za 1. maj, novi tenderski postupak u oktobru ili novembru

Vlada je usvojila informaciju o potrebi zaključivanja aneksa ugovora o korišćenju plaža, kupališta i lokacija za postavljanje privremenih objekata u zoni morskog dobra, Program privremenih objekata u zoni morskog dobra za period od 2024. do 2028. godine i cjenovnik početnih naknada za korišćenje odnosno zakup morskog dobra.


Foto: Mediabiro/arhiva

Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom najavljuju da će tenderski postupak za plaže, kupališta i privremene objekti sprovesti u oktobru ove godine.

U cilju blagovremene pripreme ljetnje turističke sezone, Javno preduzeće pozvaće sve zakupce za postojeća kupališta, plaže, kao i lokacije za postavljanje privremenih objekata koje su planirane izmjenama i dopunama Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra za period o 2019. do 2023. godine, kako bi što prije potpisali anekse i nesmatano okončali rad već od 1. maja.

"Na taj način bili bi u mogućnosti da dobiju i dozvolu za rad i odobrenje, i da rade dalje u organizaciji kupališta. Moram da kažem da veliki dio naših bivših, a sada već i zakupaca za ovu sezonu intenzivno radi na organizaciji kupališta i mogu reći da jedan značajan procenat je već dosta uradio u pripremi turističke sezone. I pored toga što je Vlada kasnila sa zaključkom, mislim da će kupališta u najvećem procentu biti spremna za 1. maj. Naravno da ćemo biti fleksibilni zbog propusta koje je uradila Vlada i nekima koji 1. maja ne budu sve organizovali daćemo dodatni rok jer nam je svima u interesu da ovu turističku sezonu dočekamo na način koji je predviđen", kazao je za Polis predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra, Blažo Rađenović.

Vlada je dala saglasnost na cjenovnik početnih naknada za zakup koji je donio Upravni odbor Morskog dobra 25. marta, a koji je uvećan za 30 odsto.

"Mi smo na sjednici Upravnog odbora donijeli cjenovnu politiku koja odgovara sadašnjoj situaciji. Znate da je velika inflacija i mislim da je ovo značajno uvećanje, ali koje prati sve trendove kada je u pitanju fiskalna politika. Mislim da to neće biti veliki udarac na zakupce, ali svakako imamo jedan džentlmenski dogovor sa sastanka u Privrednoj komori da i oni neće povećavati cijene mobilijara za ovu turističku sezonu. Time ćemo pokazati jedan partnerski odnos i stvarno želimo da sezona uspije", dodao je Rađenović.


Rađenović, Printscreen: YouTube/RTV Budva

Plaže, kupališta i lokacije za privremene objekte koji su planirani novim Programom privremenih objekata do 2028. biće obuhvaćene tenderskim postpukom koje će sprovesti Morsko dobro.

"Na način što ćemo uraditi izmjenu i dopunu postojećeg Plana privremenih objekata u zoni Morskog dobra zajedno sa timom Morskog dobra. Tu će biti i predstavnici Ministarstva koji će pripremiti jedno rješenje koje će se kasnije definisati kroz tenderski postupak koji će biti sproveden u oktobru ili novembru tekuće godine", najavio je predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra.

U zaključku Vlade su izostavljena sidrišta što će, kako navodi Rađenović, morati da se ispravi.

On je podsjetio da ugovorne odnose se Morskim dobrom ima više od hiljadu korisnika, od čega je više od 500 zakupaca kupališta.