03-03-2015

Rađenović: Vratićemo dugove i naplatiti potraživanja

Neizmirene obaveze i dug Opštine Budva na nivou su koji ne ugrožava tekuću likvidnost te lokalne samouprave, niti redovno servisiranje svih obaveza prema zaposlenima, državi, bankama i prioritetnim projektima, saopštio je predsjednik opštine Budva, Lazar Rađenović.

Rađenović: Vratićemo dugove i naplatiti potraživanja | Radio Televizija Budva

“Iz tog razloga možemo biti zadovoljni stanjem u oblasti javnih finansija Opštine”, rekao je Rađenović u intervjuu Pobjedi.

On je kazao da je dug Opštine Budva sa 70 miliona eura, koliko je iznosio 2011. godine, sveden na 25 miliona.

“To je u kontekstu realnog budžeta od nekih 32 ili 33 miliona eura, bez prodaje zemljišta, veoma održivo”, smatra Rađenović.

On je dodao da je sada najveći izazov trajna stabilizacija otplate obaveza prema partneru WTE za izgradnju postrojenja za otpadne vode i njegovo održavanje, kao i KfW banci koja je finansirala taj projekat.

“To zaista ide u dobrom pravcu i Opština Budva želi da obavezu od skoro 40 miliona eura uredno izmiruje u narednih 20 godina. Rate smo počeli da plaćamo”, kazao je Rađenović.

Na pitanje kako naplaćuju potraživanja, s obzirom da se i Opštini duguje, Rađenović je saopštio da se poreski organ vrlo kvalitetno bavi naplatom onoga što građani ili privredna društva nijesu izmirili, naročito kada je u pitanju porez na imovinu.

“Koristimo sve instrumente, od prinudne naplate do upisa prinudne hipoteke na imovinu, prodaje određene imovine, čak i učestvovanjem u nekim stečajnim postupcima. Takođe, Opština ima ugovorene obaveze od kojih očekuje prihode po osnovu neplaćenih komunalija”, rekao je Rađenović.

Prema njegovim riječima, jedan dio investitora potpisao je ugovore i očekuje se prihod od oko osam miliona.

“Imamo, takođe nenaplaćene komunalije od objekata koji su koristili zakon iz 2008. godine, pa nijesu platili niti regulisali komunalije do dobijanja upotrebne dozvole i Opština će se naročito pozabaviti ovim potraživanjima, od kojih očekujemo oko 20 miliona eura”, naveo je Rađenović.

On je dodao da očekuju veoma kvalitetno punjenje budžeta i stabilnost za finansije u Budvi.

Komentarišući činjenicu da je Vlada opštinama, među kojima je i Budva, prolongirala obavezu otplate dugova po osnovu poreza i doprinosa, Rađenović je kazao da Opština Budva najveći dug ima prema Vladi za neuplaćene poreze i doprinose, oko 8,3 miliona eura, za 2009, 2010, 2011. i dio 2012. godine.

“Osim lokalne samouprave, tu je i veliki broj javnih preduzeća, lokalni javni emiter RTV i ostali. Dug ćemo, prema toj odluci, izmiriti tokom narednih pet godina. Smatram da je to vrlo dobra odluka Vlade, pozitivna za Budvu, iako su neke manje razvijene opštine dobile mnogo veći broj godina”, ocijenio je Rađenović.

Rađenović je podsjetio da je Opština Budva, koristeći odluku kojom je Vlada dala mogućnost da se stari poreski dug plati kroz ustupanje Vladi poslovnog ili stambenog prostora, pristupila uzimanju prostora od preduzeća Fab lajv.

“Uradili smo to prema zakonskoj proceduri i uputili zahtjev Vladi da poreski dug servisira davanjem ovih prostora. Nasuprot našem zahtjevu, za neke prostore u TQ centru Plaza koji se veoma uspješno realizuje sa Vladom, gdje su se neki državni organi smjestili u taj prostor, do sada nijesmo dobili pozitivan odgovor od Vlade kada je u pitanju Fab lajv“, kazao je Rađenović.

On je dodao da će, ukoliko odgovor bude negativan, Budva iskoristi raskidnu klauzulu u ugovoru sa tim preduzećem, vratiti mu prostor i razmatrati druge modalitete kako da dođe do prihoda.

“Jedan od mogućih jeste onaj koji je primijenjen za Bepler&Jakobson, gdje je Opština Budva blokadom pokrenula postupak”, objasnio je Rađenović.

Opština Budva, kako je najavio, planira da do 1. maja završi šetalište u Petrovcu, raspiše tender za izgradnju šetališta Lungo mare u Svetom Stefanu i za akva park na Toplišu.

“U oktobru bi trebalo da počne izgradnja bulevara od kružnog toka u Potkošljunu do raskrsnice na Zavali, čime bi se spojili bulevari u Budvi i Bečićima. Vrijednost investicije, koja se realizuje u saradnji sa Direkcijom za saobraćaj, iznosi četiri miliona EUR i u toku je postupak izbora izvođača radova”, rekao je Rađenović.

U cilju afirmacije sportskog turizma, kako je dodao, Opština planira da tokom ove godine raspiše tender za izgradnju četiri fudbalska terena na Jazu, pored dva postojeća.

“U opštinskom budžetu za to je izdvojeno 200 hiljada eura”, zaključio je Rađenović.