15-03-2024

Rađenović: Zajedničkim naporom i saradnjom lokalnih službi uspješno rješavamo problem lutajuće stoke

Nakon dugogodišnjih apela mještana i turističkih poslenika, konačno su preduzeti konkretni koraci u rješavanju problema lutajuće stoke na teritoriji opštine Budva. Akciju koju sprovodi Komunalna policija Budva u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede označava prekretnicu u suočavanju sa ovim problemom.


Krsto Rađenović, Foto: Printscreen/TV Budva

Godinama unazad, brojni su apeli upućivani kako bi se stalo na kraj ovom problemu, akoliko je bio izražen govori podatak da je čak deset osoba stradalo zbog nesavjesnih vlasnika lutajuće stoke. Međutim, sadašnje akcije pokazuju da se situacija mijenja nabolje.

Dosad su već realizovane dvije akcije, od kojih je posljednja održana juče, tokom koje su četiri goveda transportovana u spuški karantin.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Krsto Rađenović, istakao je važnost angažovanja oko problema lutajuće stoke na primorju.

"Kao što je najavljeno prije 20-tak dana, organizovan je tim na nivou resornog Ministarstva, u kojem su zastupljene sve opštine sa primorja - Tivat, Kotor, Budva i Bar. Vidljivo je da već daje rezultate. Opština Budva se zaista maksimalno angažovala po pitanju ovog, možda i najvećeg problema u našem gradu što se tiče lutajuće stoke, ali sigurno ne zaostaje ni problem u Tivtu. Sada svakodnevno dolaze dopisi u Ministarstvo da je i na Cetinju to ogroman problem. Opština Ulcinj ima karantin i oni su djelimično to riješili, ali vidimo da i tamo ima saobraćajnih nezgoda koje izaziva lutajuća stoka. Ide se u pravcu da se počne rješavati ovo pitanje koje tišti primorske opštine", kazao je Rađenović gostujući u emisiji "Jutrom iz Budve".



On je napomenuo da su u zadnjih nekoliko dana dvije ture lutajuče stoke transportovali u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija.

"Ovom prilikom bih da pohvalim sve službe u Budvi, Komunalnu policiju, Komunalno preduzeće, Vatrogasnu službu i gospodina Jovanovića koji je komunicirao sa Ministarstvom. Zajedničkim snagama smo došli do ovih rezultata, i nadam se da ćemo nastaviti istim tempom kako bi ovo postala prošla priča", izjavio je Rađenović.

D.B.