28-01-2015

Radionica za švedske turoperatore specijalizovane za avanturistički turizam

U okviru projekta DIOD, u Štokholmu je juče održana poslovna radionica (workshop) za švedske turoperatore specijalizovane za avanturistički turizam i turističke agencije iz Crne Gore i Hrvatske.

Radionica za švedske turoperatore specijalizovane za avanturistički turizam | Radio Televizija Budva

Učesnike radionice pozdravili su ambasadorka Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj Anica Djamić, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Štokholmu Paul Šikić i menadžer u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore Emil Kukalj, ističući da dobri susjedski odnosi dvije zemlje doprinose boljem razvoju turističkog proizvoda i njegovoj promociji u Švedskoj.

Menadžer u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore Emil Kukalj prisutnima je predstavio projekat DIOD koji kofinansira Evropske unija, a koji među osnovnim ciljevima ima bolje ekonomsko povezivanje turističke privrede u prekograničnom području Crne Gore i Hrvatske i poboljšanje uslova za razvoj zajedničkih turističkih proizvoda u oblasti avanturističkog turizma.

U okviru poslovne radionice, koja je održana u prostorijama Ambasade Republike Hrvatske, švedskim turoperatorima predstavljena je zajednička turistička ponuda Crne Gore i Hrvatske u oblasti avanturističkog turizma i omogućeno im je uspostavljanje kontakata sa turističkim poslenicima iz Dubrovačko-neretvanske županije i Crne Gore.

Prisutvovali su vodeći švedski turoperatori specijalizovani za avanturistički turizam („Favorit kultour“, „CE Travel“, „Kilroy“, „Be inspired travel and living“, „Wiresor“, „Travel 2“, „Alterfors Resor“, „Pixtravel“ i drugi), predstavnici turističkih agencija iz Crne Gore („Montenegro Adventures“, „Adria DMC“, „Montenegro Holidays“, „Kompas Montenegro“, „3E Travel“) i turističkih agencija iz Hrvatske („Aragosa d.o.o“, „Viator d.o.o“, „Tera Mare d.o.o.“ i „Božilov Dubrovnik“).

Projekat DIOD sprovodi se u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske a partneri su Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Crne Gore, Hrvatska gorska služba spašavanja, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Gorska služba spašavanja Crne Gore i Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Dubrovnik. Ukupna vrijednost projekta iznosi 498.957,16 EUR, od čega Evropska unija finansira 419.845,50 EUR. Projekat se sprovodi u periodu februar 2013 - februar 2015. godine.