02-06-2016

Radionice u osnovnoj školi u Petrovcu

U okviru projekta “Održivo upravljanje vodnim resursima” Vodovod Budva će u četvrtak, 02.06.2016. godine u 11:40h u osnovnoj školi “Mirko Srzentć” u Petrovcu održati interaktivne radionice za djecu II i III razreda.

Radionice u osnovnoj školi u Petrovcu | Radio Televizija Budva

Cilj ovih radionica je edukacija djece o očuvanju i zaštiti pitke vode i podizanje svijesti o značaju vode kao ugroženog resursa.

Radionice organizuje "Vodovod" Budva, a predavači će biti Marija Jovićević, učiteljica uključena u projekte koji se bave ekologijom i Marijana Stanišić, diplomirani hemičar iz Vodovoda Budva – kontrolor kvalita vode za piće. Na radionicama će djeci biti podijeljen edukativno-promotivni material.

Projekat “Održivo upravljanje vodnim resursima“ finansiran je u okviru IPA programa prekogranične saradnje Republike Hrvatske i Crne Gore 2007 – 2013. Ukupna vrijednost projekta na hrvatskoj strani iznosi 239,615,92 EUR od čega EU finansira 198.545,75 EUR, dok na crnogorskoj strani vrijednost projekta iznosi 239.874,21 EUR od čega EU finansiranje iznosi 188.828,98 EUR. Sprovodjenje projekta je otpočelo u septembru 2015.godine i trajaće 2 godine.

Glavni cilj projekta je smanjenje gubitaka vode u vodovodnom sistemu Budve, kao i podizanje svjesti gradjana o zaštiti i očuvanju vodnih resursa u prekograničnom području.

Do sad su u okviru projekta realizovane sledeće aktivnosti:

• Održana su 2 kick off sastanka (jedan u Metkoviću i jedan u Budvi) i više bilateralnih sastanaka projektnog tima
• Sprovedeno je proširenje postojećeg sistema za daljinski nadzor i upravljanje - SCADA sistem (povezivanje rezervoara i crpnih stanica)
• Nabavljeno je novo vozilo
• Nabavljen je jedan novi uredjaj za detekciju gubitaka
• U toku je nabavka mjerača protoka koji će biti postavljeni na vodovodnoj mreži u cilju praćenja potrošnje i smanjenja gubitaka
• U Metkoviću je u maju održana obuka za zaposlene vezano za detekciju gubitaka na vodovodnoj mreži