20-07-2021

Radnici Pogrebnog preduzeća prijete štrajkom, pozivaju inspekciju da interveniše

Kako navode zbog pogrešnih odluka poslodavca i nepostojanja volje da se kroz dijalog nađu rješenja za probleme, svjedoci su više izgubljenih sudskih postupaka od kojih su neki mnogo koštali preduzeće.

Radnici Pogrebnog preduzeća prijete štrajkom, pozivaju inspekciju da interveniše | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Zaposleni u opštinskom preduzeću "Pogrebne usluge" zaprijetili su da će radikalizovati buduće poteze, obustaviti rad, ukoliko se u rješavanju nagomilanih problema ne uključe Opština Budva, odbor direktora, ali i nadležne insekcije od kojih očekuju da će napokon ući u preduzeće i izvršiti opsežnu kontrolu.

Ogorčeni niskim zaradama, dok direktor prima 1.200 eura, lošom organizacijom rada u preduzeću, zaposleni u "Pogrebnim uslugama" pozivaju da se nešto pod hitno uradi, kako bi se spriječili dalje urušavanje ovog preduzeća. U dopisu, koje potpisuje devet radnika, upozorava se Opština Budva da napokon se pozabavi ovim preduzećem.


"Pogrebne usluge Budva zapošljavaju 14 radnika, koji već duži period pokušavaju da iznesu brojne probleme menadžmentu preduzeća i ponude rješenje za iste, ali socijalni dijalog u ovom preduzeću definitivno ne postoji. Sindikat i zaposleni pojedinačno više puta su se obraćali Odboru direktora i Opštini Budva, ali do danas ništa nije preduzeto po pitanju rješavanja problema. Kako su se direktori smjenjivali, oni su imali svoje odluke koje često nijesu utemeljene u zakonu, a izvršenje im nije bilo teško, obzirom da inspekcija rada ne ukazuje na nezakonitosti, niti poziva na odgovornost , što ne čini ni Odbor direktora“, piše u saopštenju koje potpisuje devet radnika ovog preduzeća.

Kako navode zbog pogrešnih odluka poslodavca i nepostojanja volje da se kroz dijalog nađu rješenja za probleme, svjedoci su više izgubljenih sudskih postupaka od kojih su neki mnogo koštali preduzeće.

"Više puta se umanjenje zarada ticalo samo zaposlenih, jer su direktorima plate ostale na nivou oko 1.200 eura, dok je zaposlenima prosjek daleko ispod državnog, pa prosječna zarada bez prekovremenog i minulog rada iznosi 370 eura. Zaposleni su se obraćali inspekcijama ali bez uspjeha uz obrazloženje da rade na osnovu izjave poslodavca“, navodi se u saopštenju.

Pozivaju nadležne da izvrše inspekcijski nadzor, odnosno provjere rad preduzeća, kao i Opštinu Budva kao osnivača, jer je obećala da će izvršiti kontrolu poslovanja preduzeća.

Apeluju i da se provjeri način utroška sredstava dodijeljenih iz budžeta.

"Istupanje predsjednice Sindikata preduzeća na sjednici Skupštine opštine Budva, gdje je iznijela mnogobrojne probleme u funkcionisanju preduzeća nije imalo odjeka kod nadležnih. Na poslednjem skupštinskom zasijedanju direktor je na odbornička pitanja dao nejasne i konfuzne odgovore, očigledno da nije upućen u rad preduzeća. Međutim, kada su privilegovani pojedinci u pitanju i te kako se potrudio, mimo zakonskih normi, da im izađe u susret, pa je nedavno zaključio ugovor o vansudskom poravnanju od oko deset hiljada eura za blagajnicu i pravnicu preduzeća, po osnovu razlike u koeficijentima. Pritom je zaračunata zatezna kamata na bruto zaradu, a sedam zaposlenih koji su tužili preduzeće po istom osnovu čekaju sudsku odluku, jer se predmet nalazi na Višem sudu“, ističe se u saopštenju.

Kako navode iznenađuje da pravnica i blagajnica, s obzirom na opis posla nijesu bile upućene u koeficijente zaposlenih, pa je tako u kontinuitetu pojedinim zaposlenima zaračunat mnogo veći koeficijent.

"To je vjerovatno razlog nečijeg nerada i nezananja , zbog čega su ostali zaposleni ogorčeni , jer su diskriminisani. Apsurd je i to što direktor i pored visoke zarade , od 1.200 eura dodjeljuje sebi pomoć kao da se radi o ekonomski ugoroženom zaposlenom. Možda bi sve ovo bilo drugačije da nije na sistematizovano radno mjesto putem tendera angažovana agencija za računovodstvo koja se trenutno nalazi u drugom gradu. Pitamo se da li je ovo sve po zakonu s obzirom da se radi o preduzeću čiji je osnivač Opština Budva. Sve navedeno prolazi nekažnjeno , te su iz tog razloga zaposleni podnijeli krivičnu prijavu nadležnim organima od kojih očekuju brzu reakciju. Očekujemo i da poreska , finansijska , inspekcija rada kao i inspekcija za javne nabavke urade opsežnu i nepristrasnu kontrolu ovog preduzeća i na taj način zaustave dalje urušavanje. Ukoliko izostane reakcija nadležnih zaposleni u ovom preduzeću spremni su da preduzmu radikalnije poteze, pa i obustavu rada“, zaključuje se u obraćanju zaposlenih.

Izvor: Vijesti