17-04-2020

Radojević: Hospitalizovana 34 pacijenta, liječenje telefonom rizična stvar

34 pacijenta su hospitalizovana. U KCCG je 17, 12 na infektivnoj, dva na internoj i tri na intenzivnoj - dvojica na respiratoru. Pacijenti koji su na intenzivnoj smatraju se životno ugroženim, izjavio je pomoćnik direktora KCCG Nemanja Radojević.

Radojević: Hospitalizovana 34 pacijenta, liječenje telefonom rizična stvar | Radio Televizija Budva

Foto: Skrinšat

"Jedan pacijent u beranskoj bolnici iz Plava je preminuo. Neposredni uzrok je bio infarkt srčanog mišića ali baš kao i sve druge koji su umrli a bili pozitivni na korona virus mi smo ih vodili kao smrt usred korone", pojasnio je Radojević.

On je naveo da je nakon uspješne realizacije projekta Call centra CG za psihološku podršku pacijenata, broj korisnika dostigao cifru blizu 300.

"Odlučili smo da pokrenemo još jedan call centar na broj 1622, koji će takođe raditi na principu besplatnih poziva i usmjeren je na hronične bolesnike koji nisu oboljeli od korone a kojima je trenutna situacija onemogućila da imaju redovnu zdravstvenu zaštitu", ističe Radojević.

Od utorka je call centar aktivan u periodu od 11 do 14 sati i radiće devet ljekara specijalista, dodao je on, sa kojima mogu razgovarati o eventualnom zdravstvenom stanju, potencijalnoj korekciji terapije itd.

"Naravno sve uz dozu opreza uz napomenu da je liječenje telefonom rizična stvar. Od ljekara ne očekujemo da fundamentalno mijenjaju terapije, ali će savjetovati pacijente", rekao je Radojević.

Izvor: FOS Media