19-01-2023

Radonić: Izazovi su brojni, kapacitet škole prepunjen

Školska nastava nakon zimskog raspusta za 1.720 učenika Druge osnovne škole u Budvi počeće u ponedjeljak 23. januara. Nastava će se odvijati redovno sa časovima u trajanju od 45 minuta.


Foto: Portal RTV Budva

"Mi u školi nikada nismo zadovoljni, prosjek jeste poprilično visok, a to je negdje oko 3,60 vrlo dobar uspjeh ali uvijek može bolje", kazala je u Jutrom iz Budve direktorica JU "Druga Osnovna škola", Nataša Radonić.



Turbulentno je bilo prvo polugodište, istakla je Radonić.

"Turbulentno je bilo u svakom pogledu prvo polugodište, prelazak na 45 minuta, neočekivani broj novoupisane djece, veliki broj stranaca, ali snalazimo se i priveli smo klasifikacioni period poprilično uspješno kraju. Uhodali smo se, navikli smo se na nove uslove i idemo dalje. Optimalno trajanje časa je 45 minuta, a mislim da su i djeca i nastavni kadar jedva čekali da se to vrati, jer to je vrijeme koje je neophodno za realizaciju obrazovnih ishoda", istakla je Radonić.

Kapacitet škole je prepunjen

"U nekoliko navrata sam govorila o tome da je škola projektovana za 900 i nešto đaka, a mi trenutno imamo 1.720 učenika. Raspoređeni smo nažalost u tri smjene, sve učionice su nam popunjene, gotovo sva odjeljenja prekobrojna. Po zakonu je dozvoljeno 28 učenika u odjeljenju, a mi smo na preporuku Ministarstva povećali taj broj i sada imamo odjeljenja sa 32 učenika. Jako je teško raditi u tako prekobrojnom odjeljenju i posvetiti se svakom učeniku, još ako se doda da je trećina stranaca i uglavnom ne znaju jezik", kazala je Radonić.

Za nastavni kadar izazovi su brojni

"Izazovi su brojni, suočavamo se sa tim da su nam djeca upućena u tehnologiju na sadržaje koji su njima prijemčiviji trenutno, a onda ih treba i zainteresovati za gradivo i približiti im na najbolji mogući način, jer su izloženi svim spoljnim uticajima, velik je izazov. Velika sposobnost nastavnika tu dolazi do izražaja i savladaju te vaspitno obrazovne ciljeve koji su predviđeni za školu. Na našem godišnjem planu su brojne radionice za dva klasifikaciona perioda i realizovane su sve radionice do sada, a samim tim stručno usavršavanje kadra je obaveza kadra i potreba da se konstantno usavršavaju", zaključila je Radonić.

D.Č.