02-01-2024

Radulović: Liječenje matičnim ćelijama u Kliničkom centru početkom ove godine

Prvo odjeljenje za dječju psihijatriju počeće sa radom za nekoliko mjeseci, u novoj zgradi Klinike za psihijatriju u Podgorici


Foto: KCCG

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici dr. Ljiljana Radulović kazala je u razgovoru za "Dan" da očekuje da će liječenje pacijenata transplantacijom matičnih ćelija u toj ustanovi početi u prvim mjesecima 2024. godine, uz pomoć svjetski poznatog stručnjaka, hemato-onkologa prof. dr Nadežde Basare.

– Nažalost, do sada smo bili prinuđeni da životno ugrožene hematološke pacijente šaljemo u inostrane centre, što je ponekad vezano sa komplikacijama budućih tretmana i odlaganjem primjene terapije. Na ovaj način ćemo napraviti značajan iskorak u kvalitetu pružanja zdravstvene usluge iz oblasti hematologije i vjerujem da će konsultacije uvažene profesorke Basare postaviti temelj za cijeli budući novi rad Odjeljenja za hematologiju u okviru Interne klinike – očekuje Radulović.

Ona je najavila i druge nove procedure u prvim danima 2024. godine, a zbog kojih su pacijente iz Crne Gore slali u inostranstvo. Jedna od njih se odnosi i na operacije na kičmi, zahvaljujući novom aparatu za intraoperativni neuromonitoring koji je obezbijeđen za potrebe Klinike za neurohirurgiju i Klinike za ortopediju sa traumatologijom za operacije skolioza na kičmi ili kičmenoj moždini. Radulović je između ostalog istakla da će tokom 2024. godine u KCCG biti omogućen i skrining novorođenčadi na urođeni poremećaj metabolizma (fenilketonurija i kongenitalni hipotireoidizam).



(Dan)