20-06-2017

Radulović: Onoga koji potpisuje različite tarife treba da posjeti specijalni tužilac

Na relaciji Tivat - Budva turisti nerijetko plate i 150 eura, dok za vožnju od centra Budve do Bečića taksisti izdaju račun na nekoliko desetina eura, tvrdi predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović.

Radulović: Onoga koji potpisuje različite tarife treba da posjeti specijalni tužilac | Radio Televizija Budva

Prena riječima Radulovića, problem velikog broja taksista u CTU-u su prepoznali još prije četiri godine i od tada do danas situacija se samo pogoršavala zbog ogromnog broja izdatih licenci.

"Ako umjesto 400 imate hiljadu taksista, očigledno je da tu mora biti otimačina, možda čak čovjek i protiv svoje volje počne da otima", smatra Radulović.

Iskustva turista koji plaćaju visoke račune za taksi usluge su brojna svakodnevna.

"Prosječno sedam do osam gostiju svakodnevno plaća vožnju od Budve do Bečića 30 do 40 eura. Međutim, za to su najmanje krivi taksisti. Generator problema su izdavaoci licenci i službe koje su omogućile više tarifa koje sami taksisti formiraju i postave cjenovnik na javno mjesto. dakle, sve po zakonu. A onda određuju cijene u zavisnosti ko je putnik. Budvaninu je to prva tarifa, Beograđaninu treća, a strancu peta tarifa. Tog, koji je potpisao različite tarife, trebao bi da posjeti specijalni tužilac i pregleda njegovu dokumentaciju. To je toliko očigledno da je naopako, da čovjek posumnja da tu ima i koruptivnih radnji", istakao je Radulović za TV Budva.

Turisti plaćaju visoke cijene i za transfer od aerodroma Tivat do destinacije gdje borave.

Kako tvrdi Radulović, taksi prevoznicima koji imaju ugovore sa hotelskim kompanijama, često nije dozvoljeno da vrše transfer od aerodroma, pa neiskusni turista dođu u situaciju da ga taksista sa tivatskog aerodroma do Budve vozi zaobilaznim putem preko Gornjeg Grblja i za tu vožnju ispostave račun koji iznosi 150 eura.

"To je pljačka. Najprizemnija, najprimitivnija,...pljačka. Rješenja su jednostavna. Metodološki doći do broja izdatih licenci i odrediti gornju glanicu tarife", zaključio je Radulović.