25-04-2014

Rajaner uvodi zimsku liniju Podgorica - London

Niskobudžetna aviokompanija Rajaner najavila je prvu zimsku liniju na relaciji Podgorica – London, koja će se od 26. oktobra realizovati dva puta nedjeljno, srijedom i nedeljom.

Rajaner uvodi zimsku liniju Podgorica - London | Radio Televizija Budva

"U čast otvaranja prve zimske linije u Crnoj Gori, za putovanja u maju i junu Rajaner je obezbijedio 100 karata po cijeni 19.99 eura za rezervacije do ponedeljka, 28. aprila, u ponoć na prostoru cijele Evrope", kazala je Ana Kostić iz Ministarstva turizma i održivog razvoja.

Prema njenim riječima, saradnja koja je otpočela s aviokompanijom Rajaner u 2013. godini, otvaranjem leta ka Briselu, nastavljena je i u 2014.

"Rajaner je u 2013. godini realizovao letove na relaciji Brisel – Podgorica, a tokom nešto više od četiri mjeseca letjenja zabilježena je popunjenost od 82,2%, odnosno, promet od 11.500 putnika. Takođe, aerodrom Podgorica je, prema ključnim pokazateljima učinka, proglašen za najuspješniji u mreži aerodroma Rajanera u oktobru 2013. godine", kazala je Kostić.

Od 1. aprila počela po prvi put realizacija letova i ka Londonu, dva puta nedeljno tokom cijele IATA ljetnje sezone. Na obostrano zadovoljstvo uspješna saradnja biće nastavljena otvaranjem linije Podgorica - London tokom zimske IATA sezone (oktobar 2014 – mart 2015).

"Veoma smo zadovoljni činjenicom da je irski Rajaner prva niskobudžetna aviokompanija koja je otpočela letove sa našeg tržišta, jer se smatra jednim od pionira koncepta niskobudžetnih aviokompanija u Evropi. O respektabilnosti aviokompanije dovoljno govore statistike Evropske asocijacije niskotarifnih aviokompanija (ELFAA) prema kojim je Rajaner u 2013. godini letio na 1600 destinacija u 130 država i prevezao 81.4 miliona putnika. O značaju niskobudžetnih aviokompanija (LCC) za tržište koje teži da postane bolje dostupno i povezano s Evropom i svijetom, nije potrebno mnogo govoriti", istakla je Kostić.

Prema statistikama ELFAA u 2013. godini je oko 216 miliona putnika na svoje odredište došlo posredstvom LCC aviokompanija što je rast od 6.7% u poređenju s 2012. godinom.

Saradnja sa Rajanerom je značajna i u dijelu promocije Crne Gore kao destinacije, putem prisutnosti na website-u Ryanair-a, a pogotovu ako se uzme u obzir da je prema statistikama za 2012. godinu website Ryanair-a posjetilo preko 300 miliona ljudi širom svijeta.