18-01-2024

Rakočević: Ne očekujemo povećanje plata, 1. februara protest ispred Vlade

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević poručio je da ne očekuju da će doći do povećanja plata, te da će 1. februara organizovati protest ispred Vlade. Mogući su, dodao je, i radikalniji koraci.


Foto: Sindikat uprave i pravosuđa

„Ne očekujemo da će doći do povećanja. Definitivno smatram, ja lično smatram, i svaki dan imamo sastanke u vezi organizacije ovih naših aktivnosti. Definitivno po nama neće doći do smanjenja, do povećanja. Nikakvog pozitivnog impulsa nemamo. Mi ćemo organizovati 1. februara protest ispred Vlade kao prvi korak naših aktivnosti. A dalje ćemo da vidimo. To su česti obustave rada, blokade saobraćajnica u svakom gradu Crne Gore.“

Rakočević je u Jutarnjem programu TVCG kazao da oni ne iznose zahtjeve, već da su u pitanju obavezujuće norme granskog kolektivnog ugovora, po kojem će se zarada uvećati od 1. januara 2024. godine, najmanje 10 odsto.

„Ne znam zašto uopšte dolazimo u situaciju da moramo da radimo sve ove stvari, da preduzimamo razne akcije i bukvalno da organizujemo radikalne stvari. Deset odsto na platu je izuzetno mali iznos, uvećava se koeficijent zarada. Samo tražimo poštovanje zakona, jer granski kolektivni ugovor ima težinu zakona, čak i veću, jer je dogovor dvije strane“, kazao je on.

Istakao je da su već u fazi organizacije protesta.

„Imamo političko tumačenje normi ili neko interesno tumačenje, jer u ovom trenutku evidentno fali sredstava makar za plate radnika ili za zaposlene u čitavom javnom sektoru. Najbolji način je hajde da tumačimo onako kako nam odgovara norme, bez obzira što one mogu i prouzrokovati sjutra ogromne troškove u vidu tužbi, u vidu raznih kamata… I opet, u konačnom, niko neće odgovarati za to. Svi relevantni pravni nivoi imaju jedno te isto mišljenje“, rekao je Rakočević.