08-11-2021

Rambo Amadeus: Opasnost današnjice je u ignorisanju nauke

Opasnost današnjice je u ignorisanju naučnih dokaza i procjena, poručio je UNICEF-ov ambasador dobre volje Antonije Pušić, povodom izlaska njegovog novog spota i pjesme “You Can Count on Science” /“Možeš se osloniti na nauku”/.

Rambo Amadeus: Opasnost današnjice je u ignorisanju nauke | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Kako su saopštili iz UNICEF-a, Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, je istakao da su globalno zagrijavanje, zagađenje i pandemija koronavirusa izazvane isključivo nedovoljnim oslanjanjem na blagovremene naučne procjene.

“Prije pet vjekova vlasti su proganjale naučnike, a Đordano Bruno, matematičar i astronom, spaljen je na lomači zbog tvrdnje da se Zemlja okreće oko Sunca”, rekao je Pušić.

On je poručio da opasnost današnjice leži u tome što se naučni dokazi i naučne procjene dobrim dijelom ignorišu.

“Naš je zadatak da takvo stanje svijesti mijenjamo”, rekao je Pušić.

On je istakao da je još prije četrdeset godina nauka predstavila klimatske modele koji su danas postali realnost.

Kako je naveo, naučne pretpostavke išle su dotle da su predviđale epidemije različitih virusa koji bi se, zbog promjena uslova na Zemlji, mogli prenijeti na čovjeka.

“Jedini način da se vratimo u kolosijek održivosti je temeljno prihvatanje svih procjena koje nam u današnjem trenutku nauka pruža, kao i onog što će nam nauka donijeti u budućnosti“, poručio je Pušić.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, vizuelni umjetnik Darko Vlaović uradio je animirani spot za Pušićevu numeru.

Pjesma, nastala uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a govori o značaju prirodnih i društvenih nauka za razvoj čovjeka od praistorije do danas.

“Pjesma podsjeća da ljudi mogu da sanjaju, pogađaju, ignorišu činjenice, sumnjaju, izmišljaju i vjeruju u šta god hoće, ali da se samo naučnom metodom može dokazati šta je tačno”, rekli su iz UNICEF-a.

Oni su dodali da podaci međunarodnih istraživanja, kao i istraživanja u Crnoj Gori, pokazuju koliko je povjerenje u nauku bitno jer građani, koji sumnjaju u nauku, češće vjeruju u teorije zavjere i dezinformacije.

“U nedavnom istraživanju Ipsosa, u Crnoj Gori je nepovjerenje u nauku potvrdilo 13 odsto građana, dok trećina vjeruje u teoriju zavjere da je globalno zagrijavanje namjerno izmišljena laž”, naveli su iz UNICEF-a.

Oni su kazali da izvještaj Svjetske meteorološke organizacije, objavljen prije par dana, upozorava na obilje naučnih dokaza o ljudskom uticaju na globalno zagrijavanje.

Na osnovu do sada prikupljenih naučnih podataka, kako su dodali, očekuje se da će ova godina biti najtoplija koja je ikad izmjerena.

Iz UNICEF-a su podsjetili da su nedavno objavili prvu sveobuhvatnu analizu klimatskog rizika iz perspektive djeteta, kako bi upozorili da je klimatska kriza u stvari kriza prava djeteta.

“Ta kriza pogađa svako dijete na planeti, iako nijedno nije odgovorno za nju”, istakli su iz UNICEF-a.

Kako su naveli, analiza UNICEF-a pokazuje da planovi za suočavanje sa klimatskim promjenama ne uzimaju u obzir potrebe i prioritete djece u dvije trećine od 103 zemlje koje su bile predmet studije.

“UNICEF poziva vlade i preduzeća da povećaju investicije za suočavanje s posljedicama klimatskih promjena i prilagođavanje sistema dječje i socijalne zaštite novonastalim okolnostima, kao i da drastično smanjuju emisije gasova staklene baste”, saopštili su iz UNICEF-a.

Oni su poručili da djecu i mlade treba aktivno uključiti u proces donošenja odluka u vezi sa klimatskim promjenama jer je ta grupa, kako su istakli, najviše pogođena.