22-06-2016

Raspisan konkurs za upis u prvu godinu osnovnih studija

Univerzitet Crne Gore raspisao je danas konkurs za upis u prvu godinu studija u akademskoj 2016/2017. godini. Mjesta ima za 1.666 budžetskih i 1.943 samofinansirajućih studenata.

Raspisan konkurs za upis u prvu godinu osnovnih studija | Radio Televizija Budva

Radi implementacije principa afirmativne akcije, za osobe sa invaliditetom i pripadnike manjinske zajednice Roma i Egipćana, ukupan broj za svaki studijski program povećava se za 1 %.

Prijave na konkurs podnose se u četvrtak i petak, 23. i 24. juna, a kandidati, uz prijavu, podnose sljedeća dokumenta: originalnu diplomu o položenom maturskom, odnosno stručnom ispitu koji se polaže eksterno po Zakonu o gimnaziji i Zakonu o stručnom obrazovanju, originalna svjedočanstva o završenom I, II, III i IV razredu srednjeg obrazovanja, biometrijsku ličnu kartu ili kopiju izvoda iz matične knjige rođenih i kopiju uvjerenja o državljanstvu, ovjerenu kopiju diplome “Luča” ili njoj ekvivalentne diplome, diplomu (ili ekvivalentni dokument) o osvojenoj prvoj ili drugoj nagradi na državnom takmičenju srednjoškolaca.

Strani državljanin podnosi i dokaz o poznavanju jezika na kome se izvode studije, izuzev u slučaju da je završio srednju školu na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u Crnoj Gori.

Kandidati koji nemaju diplomu o položenom maturskom, odnosno stručnom ispitu koji se polaže eksterno po Zakonu o gimnaziji i Zakonu o stručnom obrazovanju, uz prijavu za upis podnose i izjavu da se prijavljuju i za polaganje testova, ukoliko žele da se izjednače sa kandidatima koji su polagali eksterni maturski odnosno stručni ispit. Polaganje testova iz dva predmeta od značaja za savladavanje izabranog studijskog programa za kandidate koji nijesu imali maturski, odnosno stručni ispit koji se polaže eksterno, biće organizovani u ponedjeljak, 27. juna.

Dopunski ispiti za fakultete i akademije koji ih organizuju, polažu se zaključno sa 1. julom 2016. godine prema rasporedu koji će biti istaknut na oglasnoj tabli univerzitetskih jedinica. Upis kandidata i izdavanje uvjerenja izvršiće se zaključno sa 5. julom.

Upis studenata na Univerzitet Crne Gore bliže je uređen Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku upisa u prvu godinu studija. Pravilnik je objavljen na web stranici Univerziteta Crne Gore www.ucg.ac.me. Visina školarine za studente koji sami snose troškove školovanja utvrđena je posebnom odlukom Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore. Stranac ima pravo upisa na studijske programe pod jednakim uslovima kao i crnogorski državljanin.