15-01-2024

Raspisani tenderi za zdravstvo, za adaptaciju DZ Budva 1,2 miliona EUR

Tenderski postupci, vrijedni preko pet miliona eura koji se odnose na izgradnju i adaptaciju objekata zdravstva, kao i nabavku medicinske opreme raspisani su krajem prošle godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.


Foto: portal RTV Budva/arhiva

Tenderi se, kako je pojašnjeno, odnose na nabavku linearnog akceleratora za potrebe Kliničkog centra Crne Gore, adaptaciju doma zdravlja u Budvi i izgradnju radiološkog odjeljenja u domu zdravlja u Plavu.

Linearni akcelerator u KCCG - vrijednost 3.9 miliona eura

Vrijednost nabavke lineranog akceleratora za potrebe najveće zdravstvene ustanove u zemlji iznosi 3.9 miliona eura sa PDV-om.

"Nabavkom ovog aparata dobićemo najmoderniji i najnoviji uređaj sa koijim će biti značajno unaprijeđene procedure zračenja, uvedene nove tehnike, a posebno je važno što će dostupnošću ovih procedura u našoj zemlji biti smanjena potreba za slanjem naših pacijenta na tretmane u inostranstvo", navode iz resornog ministarstva.

U KCCG trenutno su u upotrebi dva aparata (linerana akceleratora), a nabavkom još jednog povećaće se kvalitet usluga, kao i mogućnost tretiranja većeg broja pacijenata.

Adaptacija Doma zdravlja Budva - vrijednosti 1.2 miliona eura

Realizacijom projekta adaptacije doma zdravlja u Budvi, koja će koštati preko million eura, ova ustanova će prerasti u savremenu funkcionalnu organizaciju po blokovima, ističu iz Ministarstva. To znači da će u jednom bloku biti smještene specijalističke ordinacije ( oftalmologija, medicina rada, internistička, pulmolog , stomatolog ).

"Tako smještene specijalističke ordinacije imaće zajedničku savremenu dijagnostičku ordinaciju koja bi im bila od izuzetnog značaja. U drugom bloku je predviđena ginekološka ordinacija po najsavremenijim standardima kako bi zadovoljila potrebe doktora i pacijenata. Poseban, jedinstveni blok činiće Služba za epidemiologiju i mikrobiološka ordinacija, dok bi zaseban , treći odjel, bio namijenjen prostorijama za upravu i menadžment ustanove", ističe se.

Realizacija projekta, dodaju iz Ministarstva, podrazumijeva najsavremeniju opremljenost ovih prostorija.

Izgradnja RTG odjeljenja u DZ Plav

Tenderski postupak raspisan je i za izgradnju radiološkog odjeljenja Doma zdravlja Plav, čija vrijednosti iznosi 400.000,00 eura.

"Izgradnjom novog Rtg odjeljenja ova ustanova dobiće zasebnu zgradu u prizemlju za radiološku dijagnostiku, sa novom opremom. Ovo odjeljenje će značajno unaprijediti usove za rad medicinskog osoblja a pacijentima pružiti dostupnu i kvalitetnu dijagnostiku", zaključuju iz Ministarstva.


(Portal RTCG)