02-06-2020

Raspisano 2,5 hiljada mjesta za sezonce u turizmu

Za sezonske poslove je od početka godine do juna raspisano 9,2 hiljade slobodnih radnih mjesta, od čega 2,5 hiljada u turizmu, saopštili su predstavnici Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).


Foto: Ilustracija

Predstavnica Sektora za posredovanje u ZZZ, Gordana Vukčević, kazala je u Jutarnjem programu TVCG da postoji interesovanje poslodavaca i da je raspisano mnogo oglasa, od kojih neki još traju.

Kako je navela, tokom sezone se najviše traže kuvari, konobari, šankeri, sobarice.

"Činjenica je da će ova sezona biti jedna od najneizvjesnijih i najizazovnijih, ne samo kod nas, već i u svijetu. Nadu uliva izuzetna epidemiološka situacija Crnoj Gori, što državu čini primaljivom destinacijom za turiste", navela je Vukčević, prenosi portal RTCG.

Ona je saopštila da je situacija sa koronavirusom nova za sve institucije, pa i Zavod, ali da su se trudili da to bude izazov i da kapacitete prilagode tome da izađu u susret ciljnim grupama.

"Biće sezonskog zapošljavanja, imamo raspisane konkurse, ali je rano pričati koliko će to biti u odnosu na prethodne godine. Mi se pripremamo i sezone će biti", poručila je Vukčević.

Protekli period, kako je navela, iskoristili su za sastanke sa poslodavcima, a tokom čitave godine rade na realizaciji i sprovođenju aktivnosti na što većem zapošljavanju crnogorske radne snage na sezonskim poslovima.

Vukčević je saopštila da je tokom epidemije zabilježeno povećanje od 6,5 hiljada nezaposlenih na evidenciji Zavoda.







Izvor: Mina