28-04-2022

Rat u Ukrajini izazvaće najveći šok u cijenama od 1970. godine

Rat u Ukrajini prouzrokovaće "najveći robni šok" od 1970. godine, saopštila je Svjetska banka.

Rat u Ukrajini izazvaće najveći šok u cijenama od 1970. godine | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: Pixabay)

U analizi se predviđa da će poremećaj zbog rata u Ukrajini dovesti do rasta cijena gotovo svih proizvoda – od gasa do žita i pamuka.Povećanje cijena imaće veoma velike ekonomske i humanitarne posledice i dovešće do ogromnih poremećaja, a osjetiće ih domaćinstva širom svijeta, rekao je za BBC koautor izveštaja Piter Nejgl.

U analizi se ukazuje da će cijene energenata porasti više od 50 procenata, što će u velikoj mjeri uvećati račune i domaćinstvima i privrednicima.

Najveće poskupljenje se predviđa za potrošače gasa u Evropi, koji će ove godine taj energent plaćati dvostruko više, a pad cijene se očekuje naredne i 2024. godine, ali će i tada gas biti bar 15 odsto skuplji nego 2021.

Prisustvujemo najvećem dvogodišnjem poskupljenju energenata od 1973. godine, kada su cijene nafte drastično uvećane zbog tenzija na Bliskom istoku, navela je Svjetska banka.

Rusija trenutno snabdijeva Evropsku uniju sa 40 odsto gasa i 27 odsto nafte, a odluka evropskih zemalja da odustanu od nabavke ruskih energenata dovela je do znato povećane tražnje na drugim mjestima i automatski do povećanja cijena.

Svjetska banka upozorava da će i cijene hrane biti znato uvećane i navodi podatke Ujedinjenih nacija da je indeks cijena hrane najveći otkako je počeo da se vodi pre 60 godina.

Predviđa se da će zbog nedostatka proizvoda iz Rusije i Ukrajine pšenica poskupjeti 42,7 odsto, ječam 33,3, soja 20, ulje 29,8 i piletina 41,8 odsto.

Ukrajina i Rusija su prije ovog rata u globalnom izvozu pšenice učestvovale sa 28,9 odsto, a u izvozu suncokretovog ulja sa čak 60 odsto.

Dodaje se da je nedostatak pšenice na svjetskom tržištu najteže nadoknaditi, utoliko više što će loši vremenski uslovi u Severnoj Americi i Kini ove godine dodatno otežati situaciju.

(RTCG)