04-01-2018

Ratković: Plaže nisu terase restorana

Plaže treba da budu javne, svima dostupne, i da turista ukoliko ne želi, on ne mora da uzme ležaljku, kazao je prof. dr Rade Ratković komentarišući Predlog Zakona o turizmu.

Ratković: Plaže nisu terase restorana | Radio Televizija Budva

Predlog je utvrdjen na sjednici Vlade sredinom prošlog mjeseca, a u njemu je, između ostalog, predviđena zabrana uslovljavanja obaveznog korišćenja plažnog mobilijara.

Prvo što treba da imamo u vidu, kako je istakao Ratković u razgovoru sa Danijelom Benić, je mi nemamo dovoljno plaža za ovoliku koncentraciju turista u sezoni, tj. nemamo ni za njih 50% dovoljno prostora. I zato bi, kako smatra, trebalo da se povede akcija u kojoj bi se plaže oslobodile svih sadržaja koji nisu rekreativni, da​ bi se napravilo mjesta za kupače.

Ratković smatra da je do sada plaža tretirana kao profitni centar, ide se na maksimiziranje cijene zakupa plaže, a ljudi koji zakupe plažu, pa još ako to bude na kratko, stimulisani su da sve to komercijalizju, ne bi li isplatili zakup.

"Ovaj Zakon će biti primjenjiv ako se stvore uslovi za to. Prvi korak je napravljen, a dalje se na tome treba planski raditi, kako bi u skorije vrijeme uveli red u turistički sektor. Red u turističkom sektoru znači kompletan red u državi", zaključio je Ratković.

Opširnije u Budvanskoj hronici u 17.30h.