12-08-2023

Ratković: Turistički poslenici cijene moraju da prilagođavaju platežnim mogućnostima gostiju

Poslije turističke crne rupe tokom jula, od početka avgusta primijetan je veći broj turista na crnogorskom primorju. Prof. dr Rade Ratković je za Radio Budvu ocijenio da je smanjenje cijena u pansionskoj i vanpansionskoj ponudi uslovilo dolazak većeg broja gostiju, jer naša zemlja jeste okrenuta klijenteli slabije finansijske moći.


Ratković, Foto: Arhiva/portal RTV Budva

"Nažalost, ta julska rupa jeste bila velika i sada u avgustu je veća gužva i popunjenost, ali i veće nezadovoljstvo turista zbog čekanja, spore vožnje, oštećivanja automobila. To je naša svakodnevnica, ponavlja se svake godine, a malo se što preduzima da se situacija promijeni", istakao je on.

Turistički poslenici kažu da su cijene opravdano povećane, a turisti da su previsoke. Početak avgusta donio je veći broj, a sa druge strane ugostitelji, hotelijeri i izdavaoci privatnog smještaja odlučili su da za određeni procenat smanje vrijednost svojih usluga.

"Naši turistički poslenici i oni koju upravljaju turizmom dobro znaju, ili bi bar trebalo da znaju, da smo mi penetrirani na siromašna tržišta i da naše cijene moramo da prilagođavamo njihovim platežnim mogućnostima. Bez obzira što imamo opravdane argumente, što je inflacija i tako dalje, zakonskim mjerama su bez pokrića povećane plate mnogima... To je sve tačno, ali to ne zanima turistu koji dolazi jer se on ravna prema svom novčaniku i prihodima. I mislim da bi bilo mnogo bolje da su sagledali pravo stanje stvari, jer kod nas ne dolaze turisti iz najjačih emitivnih tržišta Zapadne Evrope, već dolaze u manjem broju", smatra sagovornik Radio Budve.

Profesor dodaje da prethodno rečeno treba da bude i pouka za ubuduće.

"Da dobro promislimo, da sagledamo tržišne mogućnosti naših turista, jer turista je vrhovni arbitar u dilemi da li su cijene visoke ili niske. Prema troškovima se cijene nigdje ne formiraju, mada ih moramo imati u vidu, nego se formiraju prema platežno sposobnoj tražnji. Cijena je ono što je neko spreman da plati, a ako neko to nije spreman da plati onda to nije dobra cijena", naglasio je Ratković.

Na pitanje kada će turizam u Crnoj Gori biti strateška privredna grana na terenu, a ne samo deklarativno, profesor Ratković je odgovorio da će to biti realno onda kada turistički poslenici budu aktivniji i kada mnogo više budu pritiskali vlast.

M.S.