23-05-2020

Razmatraju ukidanje neradne nedjelje Crna Gora nema luksuz da nedjeljom zatvara cijelu ekonomiju

Crna Gora, nakon mjera uvedenih zbog koronavirusa i na pragu ljetnje sezone nema luksuz da na jedan dan zatvara cijelu ekonomiju, saopštio je savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog Unije poslodavaca (UPCG) Filip Lazović.

Razmatraju ukidanje neradne nedjelje Crna Gora nema luksuz da nedjeljom zatvara cijelu ekonomiju | Radio Televizija Budva

On je gostujući u Jutarnjem program TVCG podsjetio da je UPCG stav o neradnoj nedjelji navela u inicijativi koja je i dalje pred Ustavnim sudom, a u vrijeme pandemije još jednom su ponovili apel za ukidanje neradne nedjelje.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, nedavno je kazala da će se mijenjati zakon, ukoliko se ukidanje neradne nedjelje pokaže opravdanim, prenosi portal RTCG.

“I prije koronavirusa mi smo ukazivali na to da nemamo luksuz da na jedan dan zatvaramo cijelu ekonomiju, a pogotovo sada taj luksuz je još manji, manji je prostor da uživamo u takvom luksuzu”, naveo je Lazović.

Posebno je akcentovana turistička sezona.

“Uočili smo da bi aktuelizovanje tog pitanja, i brže rješavanje možda dalo doprinos uspostavljanju boljeg biznis ambijenta u okolnostima koje imamo”, rekao je Lazović,

On je podsjetio da je slobodan dan zaposlenih u trgovini već definisan Zakonom o radu.

“Tim pitanjem treba da se bavi Inspekcija rada, pravo na slobodan dan je nesporno”, dodao je Lazović.

On je rekao i da trgovine u Crnoj Gori nijesu samo pet – šest velikih lanaca.

“Veliki broj je malih prodavnica, butika, dućana, kojim bi veoma bilo značajno da rade svakog dana, posebno tokom sezone”, naveo je Lazović.

On je predstavio istraživanje, koje je UPCG sprovela među crnogorskim privrednicima kako bi ocijenila uticaj pandemije Covid-19 na poslovanje u Crnoj Gori.

Oko 90 odsto poslodavaca kazalo je da u vrijeme pandemije nije otpuštalo radnike, a njih oko 80 odsto ne planira da u narednom periodu to učini.

Istraživanje je pokazalo i da je trećini poslodavaca potrebno između jedan i tri mjeseca da obnove svoje poslovanje, a u sektoru ugostiteljstva rekli su da im je potrebno manje od sedam dana.