10-01-2023

Realne plate u eurozoni niže nego prije pandemije

Realne zarade u eurozoni znatno su niže nego u pretpandemijskom periodu i vjerovatno će se još više smanjiti u idućim mjesecima zbog brzog rasta cijena, upozorila je Evropska centralna banka.

Realne plate u eurozoni niže nego prije pandemije | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Pandemija je izazvala velike poremećaje na tržištu rada zbog strogih mjera suzbijanja virusa i potražnje za radnom snagom, posebno u sektorima u bliskom kontaktu s kupcima, prenosi SEEbiz.

Nagli oporavak ekonomije nakon ublažavanja mjera i nestašica radne snage potaknuli su snažan rast plata, u poređenju s istorijskim trendovima, posebno u sektoru socijalne zaštite, transporta i ugostiteljstva.

Još u 2020. realne i nominalne plate rasle su gotovo identičnim tempom, što se naglo promijenilo u prvom tromjesečju 2021, kada su cijene počele rasti ubrzanim tempom.

"U početnoj fazi pandemije inflacija je bila vrlo niska, odražavajući slabe cjenovne pritiske, značajan negativan uticaj cijena energije i ostale faktore, poput privremenog smanjenja neizravnih poreza radi podsticanja privrede", podsjetili su iz ECB.

U 2021. inflacija je ubrzala zbog poskupljenja energije i problema u nabavci dobara i usluga u okruženju otvaranja ekonomija nakon ukidanja pandemijskih ograničenja, a rezultat je bio sve dublji jaz između realnih i nominalnih plata.

Nominalne plate porasle su slabije od potrošačkih cijena pa se kupovna moć građana smanjila i u drugom tromjesečju prošle godine bila oko 3,6 odsto niža nego u četvrtom tromjesečju 2019, neposredno prije početka pandemije koronavirusa, tvrdi ECB.

“Realne plate sada su znatno niže no što su bile prije pandemije i vjerovatno će se dodatno smanjiti u idućim mjesecima”, kazali su iz ECB-a.

To bi, kako su naveli, moglo podstaći sindikate da u idućim rundama pregovora zahtijevaju veća povećanja plata.

Procjenjuju da će nominalne plate vrlo snažno rasti i u idućim tromjesečjima, u poređenju s istorijskim nivoima.