25-09-2023

Recept za burek sa sirom

Burek, tvrde naši susjedi iz Bosne, može biti samo od mesa, a sve ostalo su pite. Međutim, burek je originalno iz Turske, a tamo ga najčešće pripremaju upravo sa sirom. Pita ili burek, svi se možemo složiti da je najbolji kad je poslužen topli uz čašu hladnog jogurta.

Recept za burek sa sirom | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Sastojci za 4 porcije:
650 g gotovih kora za pite
500 g svežeg kravljeg punomasnog sira
½ kašičice soli
100 ml suncokretovog ulja
500 ml mineralne vode

Priprema

1. Premažite lim za pečenje

Koristite okrugli kalup prečnika 33 cm. Dno kalupa premažite s 3 kašike ulja, a zatim položite dvije kore na dno i lagano ih rukama pritisnite.

2. Pomiješajte

U veću posudu ulijte mineralnu vodu, sol i preostalo ulje te dobro promiješajte sastojke.

3. Slažite

Kore lagano premažite pripremljenom tečnošću, a na koru stavite 2 do 3 kašike sira. Sir lagano rasporedite po površini kore ( sa kašike skidajte male količine sira i stavljajte ga kao male hrpice).

Stavite praznu koru i opet je lagano utisnite rukama i premažite mješavinom ulja, soli i mineralne vode. Sir ponovno rasporedite po površini. Ponovite postupak s dodavanjem kore, a na nju ovaj put sir rasporedite po rubovima.

Višak kora koji visi prema spolja sada preklopite prema unutra i lagano premažite kistom. Ovaj put nemojte stavljati sir, ali stavite praznu koru. Na praznoj kori ponovite cijeli postupak, dok ne potrošite sav sir.

Poslednje dvije kore stavite na sloj sira, lagano pritisnite rukama, premažite kistom, a višak preklopite prema unutra. Još malo premažite površinu te je lagano izbodite čačkalicom.

4. Pecite

Zagrejte rernu na 210 stepeni i pecite 40 minuta. Izvadite iz pećnice i rubove odvojite pomoću noža, pažljivo preokrenite na dasku, isecite na 4 dela i poslužite.

Izvor: Index.hr/n1